Pozor na led v nápojích! Podle inspekce nevyhověl každý druhý odebraný vzorek
20.08.2018 | ČT 24
Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovala kvalitu ledu, kterým provozovatelé restaurací chladí nápoje. V loňském roce nebyla v pořádku polovina odebraných vzorků a stejná situace se opakuje také letos. V nejhorších případech dokonce kostky ledu obsahovaly bakterie Escherichia coli nebo enterokoky.
Inspektoři tentokrát kontrolovali provozovny v Brně. V jednom z barů, který navštívili, spotřebují v létě asi patnáct kilogramů ledu denně. Kostku po kostce vytvoří výrobník, jenž musí být udržován v naprosté čistotě. „Jednou za měsíc ho musíme vypnout, a vyčistit antibakteriálním přípravkem. Odstraňujeme také vodní kámen,“ popsal údržbu výrobníku provozovatel baru Vladimír Miloš.
Podobně jako loni i letos zjistila inspekce v barech, restauracích a pivnicích problém u každého druhého vzorku ledu. Ve většině případů nevyhoví hygienickým normám, v některých ale ani těm zdravotním. V devíti případech led obsahoval dokonce bakterii Escherichia coli, nebo enterokoky.
Citlivější jedinci mohou mít vážné střevní potíže
„Když v zařízení není požadovaná teplota, tak se bakterie přítomné ve vodě velice rychle namnoží a ani opětovným zmražením není bakterie odstraněna,“ řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. „Když jsou v ledu bakterie, tak to určitě není v pořádku. Může dojít k ohrožení lidského zdraví. U oslabených jedinců určitě hrozí průjmy a zvracení a potom následná dehydratace,“ vysvětlil Milan Šles z jihomoravské hygienické stanice.
V drtivé většině případů je na vině právě zanedbání péče o výrobník. „V takových případech samozřejmě okamžitě zakazujeme používání toho výrobníku,“ dodává Pavel Kopřiva. Inspekce provádí kontroly v průběhu celého roku. Jejich výsledky zveřejňuje na svém webu.
AUTOR pes
zdroj: ČT24
Další články v kategorii Potravinářství
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)
- Malých mlékáren v Česku ubývá, potíže jim působí vysoké náklady (28.03.2024)
- Prouza: Rostoucí cena kakaa se v konečných výrobcích projeví za mnoho měsíců (28.03.2024)
- Kontrola SVS v tržnici SAPA odhalila přes 1300 kg potravin neznámého původu (28.03.2024)
- Vejce budou letos na Velikonoce levnější, nejspíše se prodá víc českých (27.03.2024)
- Cena kakaa už se letos více než zdvojnásobila a je na rekordních 10.000 USD (27.03.2024)
- Interlacto bude výrobky ze tří mlékáren prodávat jen pod značkou Bohemilk Opočno (26.03.2024)
- Čeští vinaři získali na soutěži v Paříži osm velkých zlatých medailí (26.03.2024)
- Prazdroj loni v ČR prodal 7,36 milionu hektolitrů piv, meziročně o 1,2 pct víc (26.03.2024)