Pekárna Odkolek uvede na trh pečivo obohacené o omega-3 mastné kyseliny

Značka Odkolek z pekárenské skupiny United Bakeries uvádí na trh novou řadu nutričně obohaceného pečiva. To bude kromě vysokého podílu vlákniny obsahovat omega-3 mastné kyseliny a kyseliny alfa-linoleové. Nová produktová řada pečiva bude na prodejních pultech k dostání začátkem dubna.

Nová produktová řada obsahuje tři druhy pečiva

Pekárenská skupina United Bakeries uvede na trh v první fázi tři nové výrobky. Bude se jednat o 500g chléb omega-3, veku omega-3 s hmotností 360 g a omega-3 spitz. Generální ředitel společnosti United Bakeries Ivan Flek dodává, že půjde o první pekárenské produkty s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin, které budou vyráběny v průmyslové pekárně.

Nové pečivo bude dostupné od začátku dubna v maloobchodních sítích společností Lidl, Tesco, Billa, Penny Market či Ahold. Přestože bude mít pečivo vyšší obsah vlákniny a nenasycených mastných kyselin, nebude cenově příliš dražší. Cena půlkilogramového omega-3 chleba bude přibližně o dvě koruny vyšší než u běžného chleba s totožnou hmotností z pekárny Odkolek.

Čím omega-3 mastné kyseliny prospívají zdraví?

Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na správné fungování organismu a podporují metabolismus. Nedostatek těchto kyselin může způsobovat zdravotní potíže.  Důležitým zdrojem nenasycených mastných kyselin jsou ryby či rostlinné oleje. Ceněným zdrojem omega-3 mastných kyselin je například lněný olej, který United Bakeries používá právě pro výrobu nové produktové řady pečiva.

Obsah prospěšných omega-3 mastných kyselin schválil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Výrobky tak budou moct na obalech užívat legitimní tvrzení o výživových hodnotách. „Pro denní doporučenou dávku omega-3 mastných kyselin postačí spotřebiteli sníst dva až tři krajíčky chleba obohaceného lněným olejem,“ vysvětluje Ivan Flek, generální ředitel pekárenské skupiny United Bakeries.

Výroba s přidáním lněného oleje

Pekárna Odkolek bude pečivo obohacené o omega-3 kyseliny vyrábět přidáním lněného oleje. Pro tento účel vlastní United Bakeries speciální technologii, která slouží k terminaci lněných semínek. Díky terminaci olej neoxiduje, získává delší trvanlivost a omezuje typický zápach připomínající ryby.

 

Autor: redakce

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info