Jakony a topinambury: Hlízy, které ocení nejen diabetici
24.09.2018 | Denik.cz
Slunečnice je sama o sobě nádhernou dámou, ale má taky velmi zajímavé příbuzné, jejichž hlízy se dají konzumovat. My se podíváme na dva druhy, které se trochu podobají bramborám a jsou shodně vhodné zejména pro diabetiky.
Slunečnici topinambur nejspíš znáte. Jejím hlízám se říká topinambury nebo také židovské brambory, setkat se můžete i s názvem jeruzalémské artyčoky. Vyznačují se jemnou, nasládlou chutí a na rozdíl od brambor je můžete jíst i syrové, třeba jako součást salátů.
Do čeledi hvězdnicovitých patří také jakon, který je u nás známý méně. Jeho výrazné žluté květy připomínají slunečnici, zatímco hlízy se nápadně podobají topinamburům. Jak topinambury, tak jakony obsahují kromě řady vitaminů a minerálních látek také inulin, který v těle funguje podobně jako inzulin a upravuje zvýšenou hladinu cukru. Oba druhy se proto mohou stát přes svou sladší chuť součástí jídelníčku lidí s cukrovkou.
Když přijde na pěstování, v našich podmínkách se mnohem více daří topinamburům než jakonu, a to je asi také důvod, proč je jakon v našem povědomí upozaděn. Topinambury se dají vysazovat na jaře i na podzim, hlízy přes zimu v půdě vydrží. Podzimní výsadba by nicméně měla proběhnout co nejpozději, aby rostliny nestihly vyrašit, nadzemní část by pak zmrzla.
Jakon je oproti tomu náročnější na teplo a zejména ve vyšších polohách můžete mít s jeho pěstováním problém. Ačkoli je jakon v domovském Peru vytrvalou rostlinou, v našem pásmu ho lze pěstovat jen od jara do podzimu, přes zimu v půdě nevydrží.
V kuchyni můžete s oběma druhy nakládat podobně jako s brambory. Zkuste je třeba nakrájet na kolečka a zapéct se smetanou a sýrem. Vařenými hlízami lze nastavit bramborovou kaši, výborně chutnají i pečené v troubě s bylinkami a česnekem. Oba druhy lze jíst i v syrovém stavu nebo z nich vyrobit kompot.
Další články v kategorii Potravinářství
- Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce (24.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout (24.04.2024)
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- ČSÚ: Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka (23.04.2024)
- Obaly na ovoce z papíru i želé kostky. Firmy hledají alternativy k plastům (22.04.2024)
- Vědci sestavili rodokmen kávy arabica, je starší než Homo sapiens (22.04.2024)
- Teplé počasí hospodám pomohlo. Přesto musí lidé počítat se zdražováním (22.04.2024)
- Bezkofeinová káva dobývá svět. Dřívější skepsi nahradil rostoucí zájem (22.04.2024)