Pivovar Svijany slaví dvacet let samostatné existence

Pivovar Svijany byl založen již v roce 1564 a je tak jedním z vůbec nejstarších pivovarů na českém území. Po oslavách 450. výročí založení v roce 2014 si letos pivovar připomíná jiné kulaté výročí, a to dvacet let své samostatné existence. Na začátku dubna totiž uplynulo dvacet let od okamžiku, kdy tehdejší ředitel a sládek pivovaru František Horák vezl do Prahy dohodnutou částku, aby jeho zahraničním majitelům zabránil Svijany definitivně zavřít. Díky jeho spontánní akci, solidaritě a patriotismu místních lidí se s pomocí českého investora původně malý regionální pivovar stal známý po celé republice a dnes již i za jejími hranicemi.

Během posledních dvou desetiletí pivovar prošel obrovskou proměnou, zvýšil výstav více než patnáctkrát až na loňských 638 tisíc hektolitrů a vypracoval se do pozice jednoho z největších pivovarů v českých rukou a největšího českého výrobce zachovávajícího tradiční způsob kvašení piva. 

Využíváme výročí k tomu, abychom si znovu připomněli, kolik práce to stálo, abychom chátrající pivovar postavili na nohy. Dali jsme do toho tehdy vše, protože záchrana pivovaru se skutečně stala naší ‚srdeční záležitostí‘. Vsadili jsme na tradiční výrobní postupy, stejné jako v druhé polovině minulého století, kdy se české pivo proslavilo po celém světě. A na podporu nejdříve místních lidí a později fanoušků v celé republice, kterým stále nemůžeme být dost vděční. Splácíme jim to tím, co umíme nejlépe – skvělým a poctivě dělaným pivem,“ říká svijanský sládek Petr Menšík.

Staví na tradici

V současné době je ve výrobním sortimentu pivovaru trvale čtrnáct piv; s výjimkou nealkoholického piva jsou všechna nepasterovaná, tedy stále živá. Vedle nejprodávanější jedenáctky Svijanský Máz je to i celá řada speciálních piv, jichž je pivovar vůbec největším výrobcem pro český trh. Při výrobě všech svijanských piv se pivovar důsledně drží tradičních postupů. Ve Svijanech jsou stále věrní tzv. dvourmutovému způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a přirozenému dlouhodobému zrání piva v ležáckých sklepích. Jako suroviny používají většinou humnový slad z malých, nezávislých českých a moravských sladoven, vodu z vlastních studní a chmel (zejména žatecký poloraný červeňák) z vlastních chmelnic.

Hledí do budoucnosti

Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval více než 700 milionů Kč a k dvacátým narozeninám si nadělil dárek v podobě vůbec největší investice celé své historie – nové stáčírny piva do plechovek. Moderní linka v hodnotě přes sto milionů Kč, kterou slavnostně spustil na konci března, pivovaru umožní držet krok se stále rostoucí poptávkou po pivu v plechovkách (již během letošního roku jich hodlá vyrobit asi pět milionů). Kromě toho mu umožnila jako prvnímu českému pivovaru dodávat v plechovkách pivo nepasterované, tedy takové, na jaké jsou jeho fanoušci zvyklí.

I když vyrábíme více než patnáctkrát více piva než v roce 1998, nikdy nás ani na okamžik nenapadlo výrobu jakkoliv ošidit. Po celou dobu jsme naopak průběžně investovali obrovské částky do rozšíření a modernizace klasické technologie, aby naše pivo zůstalo pořád stejné, jako v době, kdy si poprvé získalo srdce našich zákazníků. A ve spojování tradičního a moderního budeme pokračovat,“ zdůrazňuje ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík. 

Pivovar Svijany v číslech

Rok

1998

2018

Výstav

42 000 hl

650 000 hl (předpoklad)

Počet zaměstnanců

50

155

Plocha pivovaru

20 ha

64 ha (včetně Zámku Svijany)

Počet vyráběných piv

4

14

Kapacita spilky

3330 hl

19 700 hl

Kapacita ležení

8620 hl

68 270 hl

Spotřeba chmele

4,5 t

180 t

Spotřeba sladu

620 t

11 000 t

Kapacita stáčecích linek lahve

10 000 lah/hod

25 000 lah/hod

Kapacita stáčecích linek sudy

15 KEG/hod

240 KEG/hod

Kapacita stáčecích linek plechovky

-

15 000 plech/hod

Typy obalů

3

9

Počet prodaných vstupenek na Svijanské slavnosti piva

600

9 000 (odhad)

 

Hlavní milníky 20 let samostatné existence Pivovaru Svijany

1998      Založena společnost Pivovar Svijany, ředitel František Horák

1999      Přistavěna lahvovna

2000      Vyřazení pasterizace   

2001      Překročení hranice 100 000 hl

2006      Pivovar kupuje podíl ve chmelařském družstvu u Polepských blat

2008      Překročení hranice 300 000 hl

2009      Jubilejní 20. Slavnosti svijanského piva – letní tradice, která stále pokračuje

2010      Překročení hranice 400 000 hl;

               nejsilnější značka Liberecka a Jablonecka

2013      Koupě Zámku Svijany;

překročení hranice 600 000 hl

2014      Založena dceřiná společnost Svijany Slovensko;

       pivovar otevírá vlastní značkové restaurace;

oslava 450 let od první zmínky o pivovaru – při této příležitosti uvařil pivovar i prémiový světlý ležák „450“

2015      Pivovar uvádí na trh dvoulitrové železné Plechovky nejen pro chlapy, které jsou pro Svijany typické

2016      Po dlouhé a nákladné rekonstrukci se pro veřejnost otevírá Zámek Svijany v těsné blízkosti pivovaru

2017      Stavba stáčírny plechovek;

nový výroční speciál DUX, který je v nabídce jen jednou za rok při příležitosti Dnů českého piva

2018      Slavnostní zprovoznění největší investice v celé historii pivovaru – nové stáčírny piva do plechovek v hodnotě asi 100 milionů Kč  

 

Pivovar Svijany

Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 37 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav až na loňských rekordních 624 890 hl a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu - tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu dvanácti nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval více než 700 milionů Kč. Vedle vlastních zdrojů využívá na investice do nových technologií a rekonstrukce objektů i dotace Evropské unie, které přesáhly částku 160 milionů Kč. Jednou z posledních investic se stal odkup chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl znovu slavnostně otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.

 

www.pivovarsvijany.cz

www.facebook.com/svijany

www.plus.google.com/u/0/+PivovarSvijany

www.instagram.com/pivovarsvijany/

 

Kontakt pro média:

Luboš Spálovský

Temper Communication

Tel.: 724 724 219

e-mail: lubos.spalovsky@temper.cz 

Tisk

Další články v kategorii Podnikání

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info