Anglický rodák Paul Cunningham pracuje od roku 2012 jako šéfkuchař v restauraci Henne Kirkeby Kro v západním Dánsku. Uznávaný podnik obdržel dvě michelinské hvězdy. První v roce 2016, druhou pak o rok později. Obě ocenění získal právě pod Cunninghamovým vedením.
Hamburger michelinské hvězdy získal název Homestyle Bearnaise a je k dispozici pouze na dánském trhu. Skládá se z hovězího masa, tyčinek z bramborového těsta, restované cibule, cibulového pyré, béarnské omáčky, hlávkového salátu a taveného sýru.
Mělo jít o časově omezenou nabídku. Dánští zákazníci neváhali a projevili o hamburger kulinářské hvězdy zájem. Produkt tak byl během několika týdnů zcela vyprodán. V současné době si jej nelze koupit, avšak dánský McDonald’s přislíbil, že si jej zákazníci budou moci objednat brzy znovu.
Partnerství s šéfkuchařem se milovníkům fastfoodů líbí. Na druhou stranu, krok Cunninghama vyvolal mezi dalšími známými kuchaři diskuzi. Například uznávaný šéfkuchař Christian Puglisi takovou spolupráci označuje jako zradu.
„Nemůžete se účastnit konferencí, nemůžete hovořit o kvalitních produktech, nemůžete diskutovat a hovořit o kultuře vaření, tradičních pokrmech a domácím vaření a na druhé straně podporovat ty nejhorší odpadky, které se vyrábí a nazývají se jídlem,“ reagoval na krok michelinské hvězdy Puglisi ve svém příspěvku na Instagramu.
VIDEO: Navštívili jsme závod v Polsku, kde zpracovávají hovězí maso pro české McDonald's:
29. června 2019 |