Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

  • 290
Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva mohl dávat i něco jiného než levnou uzeninu. A začal v rohlících experimentovat se svíčkovou, španělským ptáčkem nebo třeba s ragú z divočáka. První pobočku konceptu nazvaného Dorohlíku otevřel před rokem a půl v pražské Lazarské ulici, nově expandoval i na benzinky OMV.

Mnohahodinové pracovní cesty bývaly pro Lukáše Nádvorníka a jeho obchodního partnera gastronomickým očistcem. Obvykle se na čerpacích stanicích odbývali nezdravými jídly s nevalnou chutí, sendviči nebo bagetami.

„Při jedné z mnoha cest jsem začal přemýšlet, co a jak změnit. A obyčejný párek v rohlíku mi vnukl jedinečný nápad. Naplnit čerstvě rozpečený rohlík chutným kvalitním jídlem,“ vzpomíná.

Hned po návratu do Prahy začali s šéfkuchařem restaurace Monarch, kterou Nádvorník provozuje, zkoušet desítky oblíbených jídel – kuře na paprice, hovězí Stroganov, svíčkovou. Ale doladit konzistenci, aby se jídlo z rohlíku pohodlně jedlo, nebylo nic jednoduchého.

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

„Pamatuji si, že naplnit první rohlíky trvalo půl hodiny a navíc se hned rozmočily,“ říká Nádvorník s tím, že nyní má zákazník jídlo v ruce do dvou minut.

Celý proces zkoušení a vymýšlení, jak rohlík dobře naplnit nakonec trval šest měsíců. Když první rohlíky, které na zakázku pečou pekaři z Moravské Třebové, prošly zatěžkávací zkouškou a kritikou přátel, přišla na řadu logistika. Jak uvařit všechna jídla v restaurační kuchyni, jak v prodejnách plnit čerstvé rohlíky jídlem a jak dosáhnout co nejlepší ceny.

Český koncept Dorohlíku

Čerstvá jídla připravuje tým kuchařů v čele se šéfkuchařem Alanem Phanem v zázemí na Pankráci. Tam se naplní kapsle vyrobená z potravinářské nerezi, šokově se zchladí a putuje buď do pobočky v Lazarské nebo nově i na čerpací stanice.

„Kapsle jsou vratné a znovuplnitelné a za rok a půl, co je používáme v Lazarské, jsou bez poškození,“ konstatuje Nádvorník s tím, že jsou naopak vyšší výrobní náklady samotné kapsle.

Svíčková i ptáček

Na pobočce v Lazarské se denně prodá v průměru šedesát rohlíků. Větší odbyt ale čeká podnikatel od spolupráce s benzínkami OMV, kterou rozjel loni v prosinci. „Na testovacím provozu jsme se domluvili nejdříve na jedné čerpací stanici a nyní přibyly další čtyři,“ popisuje s tím, že jeho firma dodala na pobočky výrobní stroj, rozpékač rohlíků i suroviny.

„Na první pohled to vypadá jako hot-dog. Druhý dojem odhalí, že v rozpečeném rohlíku není párek ani klobása. Po ochutnání se forma plnohodnotného jídla v podobě rychlého občerstvení na cestách stává téměř návykovou,“ konstatuje Michal Janda, manažer obchodu a gastronomie české odnože OMV, která nyní český vynález nabízí u tří benzinek v Praze, po jedné pak v Brně a Havlíčkově Brodě.

Billa pokračuje v expanzi. Své obchody rozšiřuje na čerpací stanice OMV

Na čerpací stanici se už Nádvorníkově novince daří počtem prodaných kusů atakovat prodeje tradičních párků v rohlíku. Cena za jednu porci činí 89 korun a vystačí buď jako větší svačinka nebo menší oběd. „Jedna porce má 80 gramů jídla, což je sice méně než v restauraci, ale tomu jsme přizpůsobili také cenu,“ říká Nádvorník.

Jedním z nejvyhledávanějších jídel Dorohlíku je tradiční španělský ptáček - hovězí zadní se slaninou, nakládanou okurkou a vejcem v rozpečeném rohlíku.

Jídla v kapslích mají dvouměsíční trvanlivost, ovšem některé pokrmy se v nich tak dlouho skladovat nedají. „Uvařili jsme výbornou kachnu se zelím, ovšem po týdnu se z jídla stalo suché nic. Zelí totiž z ostatních ingrediencí vytáhlo všechno vodu,“ popisuje pokusy Lukáš Nádvorník s tím, že nefunguje ani caprese, ryby, steak či kynuté knedlíky.

Kromě omáček se naopak do rohlíku hodí třeba krevetový koktejl, vajíčka se slaninou, Nutella nebo žemlovka.

„Nejvíce nám ale do rohlíku pasují klasické saláty jako pochoutkový či vlašský. S těmito produkty, které mají ovšem trvanlivost jen několik dní, budeme v létě s foodtruckem objíždět české festivaly,“ říká Nádvorník.

Zaujalo vás to a chystáte se ochutnat?

celkem hlasů: 6820
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 27. května 2024. Anketa je uzavřena.