Z Třebíče prorazila do světa. První ryze česká whisky sklízí úspěchy
06.09.2018 | Denik.cz
Whisky Trebitsch už znají bary po celém světě. Zájem o oceněnou první českou whisky se neustále zvyšuje, proto firma navýší její výrobu.
Před jedenácti lety Tomáše Dyntara napadlo, že si otevře vlastní bar s whisky z Vysočiny, kterou si sám vyrobí. V roce 2014 naplnil první sudy a po třech letech zrání se na trhu objevila česká single malt whisky Trebitsch.
Po roce působení na trhu se zájem o českou whisky neustále zvyšuje. „Opakovaně je vyprodáno hned, jak se stočí whisky do lahví. Zákazníci najdou třebíčskou whisky nejen na pultech vybraných barů u nás, ale i v USA, Japonsku, Jižní Koreji, Číně, na Balkáně a dalších místech po celém světě,“ informovala mluvčí firmy Lucie Vurbsová.
První český specialista na výrobu whisky stáčí ročně tisíce lahví. Počet kusů ještě navýší. Letos vyrobí dvacet tisíc lahví, příští rok by se číslo mělo dostat až na šedesát tisíc. „Za deset let chceme vyrábět dva miliony lahví ročně. Investovali jsme proto do nedalekého lihovaru, který rekonstruujeme, abychom mohli dále růst,“ zmínil provozní ředitel Ondřej Chládek.
Hlavním produktem firmy je Trebitsch Czech Single Malt Whisky, která zraje v silně vypálených dubových sudech. Na její výrobu používají výhradně české suroviny, jako jsou moravský slad nebo voda z regionálního zdroje.
Whisky Trebitsch zabodovala i v Birminghamu
„Ve vyvážené chuti sladšího charakteru najdete tóny ovoce, vanilky nebo karamelu. Naše whisky je velice jemná. Jakou má whisky vůni a chuť, určuje nejen samotný proces pálení a způsob, jak zacházíte s ječmenným sladem. Ale také to, z jakého dřeva jsou vyrobeny sudy nebo kde nápoj dozrává,“ popsal specialista Tomáš Dyntar.
Tuzemská whisky se kromě zájmu může pochlubit i světovým oceněním. Loni zabodovala na prestižní degustaci v Birminghamu. Letos v srpnu navíc získala firma od Židovské obce Praha mezinárodní certifikát, který potvrzuje, že whisky Trebitsch je první česká whisky vyráběná v židovské košer kvalitě.
Další články v kategorii Podnikání
- Budějovický Budvar měl loni rekordní tržby 3,37 miliardy korun, stouply o 11 pct (18.04.2024)
- Pivovary Staropramen se řadí mezi nejlepší zaměstnavatele roku 2024 v Česku (18.04.2024)
- U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem (15.04.2024)
- Farmářské trhy se vracejí. Problémem bývá špatné označování výrobků a hygiena (14.04.2024)
- Candáty v Lipně možná likvidují sumci, vědci a rybáři je chtějí ochránit (12.04.2024)
- Výstavbu na nejkvalitnější ornici nesmí stát zakazovat, říká starosta obce v sousedství automobilky (12.04.2024)
- Dej Bůh štěstí! V klášterech se opět vaří pivo (12.04.2024)
- Vláda se postavila neutrálně ke zrušení zákazu prodeje ve svátcích (11.04.2024)
- Kde se daří pivu? Minipivovary vládnou Budějovicku, boom zažívá i jižní Morava (11.04.2024)
- Skončí zmatky se zavíráním obchodů o svátcích? Poslanci navrhli řešení (10.04.2024)