zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Česká borovice vede v hlasování o evropský strom roku

12.2.2020 00:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
Královna zatopeného údolí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Olbrzymek / Strom roku
Chudobínská borovice vede v evropské anketě o strom s nejsilnějším příběhem. Hlasování se účastní celkem 16 stromů, které zvítězily v národních anketách. Hlasuje se do 29. února 2020. Jestli titul evropského stromu roku získá 350 let stará česká borovice, se dozvíme 17. března.

Chudobínská borovice roste na skalnatém výběžku levého břehu Vírské přehrady. Je pojmenovaná po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže. Nyní vytváří borovice dojem jako by vystupovala a dává místu působivý náboj.

Podle pověsti hraje u borovice za noci čert na housle. Tak zřejmě zněl obyvatelům zatopené vesnice zvuk, kterým silné větry rozechvívaly údolí řeky Svratky.

Internetové hlasování o Evropský strom roku každoročně pořádá organizace EPA (Environmental Partnership Association). Soutěž vznikla v roce 2011 v návaznosti na oblíbenou anketu Strom roku, kterou v České republice pořádá Nadace Partnerství. Do finále evropské soutěže postupují vždy vítězové národních kol. Český strom zatím v uplynulých ročnících v hlasování nezvítězil.

Přínosem mezinárodní soutěže je podle organizátorů 16 stromů, jimž se věnuje pozornost a péče, místní komunity, které se spojí ve vyprávění příběhu svého stromu, 16 zemí hrdých na své přírodní dědictví a tisíce lidí všímavějších k přírodě. Loni se do hlasování zapojilo přibližně 200 000 lidí.

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pražská EVVOluce

TOPlist TOPlist