Z lesa na stůl: Státní lesy chtějí zvýšit zájem domácností o zvěřinu
12.08.2020 | Lesy České republiky, s. p.
Hradec Králové/Praha, 11. srpna 2020 – Zvýšit zájem českých spotřebitelů o konzumaci zvěřiny má společný projekt Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků ČR – Z lesa na stůl. Oba podniky představují síť 65 prodejních míst po celé republice, kde si mohou maloodběratelé prvotřídní zvěřinu od 6. srpna koupit. Více na www.zlesanastul.cz.
Spotřeba zvěřiny je v tuzemsku v porovnání s jinými evropskými státy mimořádně nízká. Zatímco průměrný Čech za rok zkonzumuje přes 80 kilogramů masa hospodářských zvířat, zvěřiny jen asi kilogram. „Že je maso ze zvěře ulovené ve volné přírodě nedostupné a drahé, je mýtus, který státní lesníci právě vyvracejí. Dodáme lidem z lesa na stůl maso v bio kvalitě, s jasným původem a cenou srovnatelnou s produkcí masa hospodářských zvířat,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.
Maso bude k dostání na 65 lesních správách a zvěřinových závodech obou podniků, místa a kontakty jsou zveřejněné na www.zlesanastul.cz a na sociálních sítích Lesů ČR i VLS. Lidé se o nabídce státních lesů dozvědí také na všech terénních akcích pro veřejnost, které oba podniky pořádají, či jsou jejich partnery, například Běhej lesy.
K dostání bude srnčí, jelení, dančí, mufloní nebo maso ze siky i divočáků, ale i z drobné lesní zvěře – zajíců, koroptví a bažantů. Regionálně se mohou ceny i nabídka lišit. Nejvíc lidé zaplatí za srnčí maso a dále za jelena či daňka. Nejlevněji nakoupí kančí.
„Chceme také lidem ukázat, že se přípravy zvěřiny v kuchyni nemusí bát. Doporučíme řadu receptů od našich lesníků, ale i kuchařů z podnikových restaurací, kteří rozptýlí všechny obavy. Zvěřina má méně tuku i specifickou chuť a její příprava rozhodně není komplikovaná. I to je mýtus,“ dodal ředitel VLS Petr Král.
Kontakty:
Eva Jouklová – tisková mluvčí; Lesy ČR, s.p.; +420 725 257 900; eva.jouklova@lesycr.cz
Jan Sotona – tiskový mluvčí VLS,s.p., +420 777 723 593; jan.sotona@vls.cz
Další články v kategorii Lesnictví
- Lula a Macron ohlásili plán za jednu miliardu eur pro amazonský prales (27.03.2024)
- Uměle odchovaný tetřívek potřebuje pro své přežití ve volné přírodě kvalitní potravu (27.03.2024)
- Přemýšlení o myslivosti (25.03.2024)
- Světový den vody: Lesy ČR letos dokončí 180 vodohospodářských projektů (22.03.2024)
- Popularita dřeva ve stavebnictví roste, nejde jen o materiál minulosti (22.03.2024)
- Chceme-li zvýšit podíl jedle v našich lesích, musíme ji více chránit proti škůdcům (22.03.2024)
- Krušnohorské bučiny chceme v UNESCO, musíme je zachránit, apeluje starosta (21.03.2024)
- Iniciativa Vědci pro les: Připomínky k novele lesního zákona, kde řada ustanovení jde zcela proti tomu, co je potřeba (20.03.2024)
- Pardubice sázejí odolnější stromy a keře, které zvládnou větší horko (20.03.2024)
- Ruské dřevo se do EU vozí i přes Čínu, odhalilo nové vyšetřování (20.03.2024)