Agris.cz - agrární portál

Šílené krávy už "straší" také Slováky

29. 1. 2001 | ČTK

Přízrak takzvané nemoci šílených krav (BSE), jehož se prozatím obávají především Západoevropané, již obchází také Slovensko. Navzdory tomu, že zde nebyla doposud prokázána BSE ani nová forma Creutzfeld-Jakobovy nemoci (CJD), která je lidskou obdobou BSE, z jídelníčků mnoha Slováků mizí lahůdky z hovězího masa. Slováci začínají mít strach a hospodyňky namísto hovězích steaků, bifteků, gulášů a polévek vyvářejí raději rybí, drůbeží nebo vepřové pochoutky. Po skandálu s kontaminovaným vepřovým, jenž se provalil v Rakousku, se však jedlíci začínají ptát, co vlastně mohou jíst. "Hovězímu již nedůvěřuji. Vyhýbám se také výrobkům, které by mohly obsahovat hovězí a radši si koupím kuře, ryby, vepřové nebo zeleninu. Kdoví jestli mi to ale bude něco platné. Prasata cpou hormony, čisté nebudou ani slepice nebo ryby, zelenina je geneticky upravována," říká 29letý Peter Machovič z Bratislavy. Z hysterie kolem BSE nemají radost především obchodníci a majitelé restaurací. Ceny hovězího sice letí dolů, i přesto se však maso stává stále častěji neprodejným zbožím. V některých masnách na středním Slovensku snížili cenu hovězího až o deset korun na kilo. Hovězí bez kosti lze nyní pořídit i za 158 korun, maso s kostí jenom za 76 korun. Na zákazníky však již nezabírají ani plakáty s oznámením, že nabízené maso je výhradně domácí provenience. Nakupovat přestávají i velcí odběratelé jako školní a závodní jídelny, zájem ztrácejí také hotely. Růže nekvetou ani majitelům restaurací, které nabízely především steaky a speciality z hovězího masa. Zákazníci se vyptávají, zda hovězí pochází ze Slovenska a pak si stejně raději objednají kuře nebo ryby. Pochvalné ódy na hovězí pochoutky se tak ozývají především od stolků, za nimiž baští západní turisté, kteří nedůvěřují masu doma. Panice však nepodléhají ani někteří veřejně známí Slováci. "Dobrý steak si dám vždy. Celé to šílenství kolem šílených krav vůbec nevnímám," prohlásil v listu Sme herec a komik Julius Satinský. Také poslanec Slovenské národní strany Víťazoslav Moric si na hovězím nadále pochutnává a dokonce míní, že "celé je to jenom propaganda". Příkladem šel i ministr zdravotnictví Roman Kováč, který hovězí rovněž neomezil a myslí si, že je spíše zapotřebí vyhýbat se masným výrobkům. Ostatně právě resort zdravotnictví již navrhl soubor opatření, jež mají zamezit prodeji hovězího masa, loje, séra, kolagenu, lipidů, želatiny a dalších výrobků ze zemí, kde se už onemocnění BSE vyskytlo. Lhostejní již nezůstali ani další členové vládního kabinetu. Poté, co premiér Mikuláš Dzurinda podnikl inspekci na Státní veterinární správě, vláda rozhodla o zřízení komise pro kontrolu BSE, jež se má poprvé sejít v úterý. Hysterie kolem šílených krav však může paradoxně pomoci slovenskému zemědělství: některé západoevropské země prý již projevily o zájem o koupi skotu ze Slovenska.


Zdroj: ČTK, 29. 1. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 11:18