Agris.cz - agrární portál

NÁSLEDKY VĚTRNÉ SMRŠTĚ LOTHAR

26. 1. 2001 | Svět myslivosti

Aby se rychleji odstranily škody, které smršť Lothar způsobila v koncem roku ve švýcarských lesích, doporučil švýcarský Spolkový úřad pro životní prostředí, les a krajinu zvýšit odstřel zvěře v postižených oblastech. Větrný polom vytvořil příznivé podmínky pro rozvoj spárkaté zvěře, a tím i pro vzrůst škod jí působených. Aby se usnadnilo zmlazení lesa, doporučil zmíněný úřad lesníkům, aby na některých plochách stínali několik let za sebou vegetaci do výše kolen. Takové plochy bude zvěř ráda vyhledávat a může se na nich nerušeně pastvit, čímž se nejen sníží škody okusem na okolních porostech, ale usnadní se i lov.

V německém Bádensku-Virtembersku, vytvořila smršť Lothar dobré předpoklady pro rozvoj lesních kurů. Ti potřebují v přízemní vegetaci velký podíl lesních bobulovitých plodů, které se po smršti na plochách s vývraty rychle šíří. Očekává se rychlý nárůst stavů tetřeva.

Jäger, 9, 10/2000, Rš


Zdroj: Svět myslivosti, 26. 1. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 18:26