Agris.cz - agrární portál

Čokoládou proti zubnímu kazu?

22. 1. 2001 | ÚZPI

Pracovníci univerzity v Ósace dospěli na základě výsledků výzkumu čokolády a kakaových bobů k názoru, že možná nebude dlouho trvat, a pojídání čokolády se stane jedním z prostředků k omezení vzniku zubního kazu. Zjistili totiž, že část kakaových bobů, z kterých se vyrábí čokoláda, ničí v ústech bakterie, působící kažení zubů. Zdrojem antibakteriální látky je určitá složka kakaových slupek, které jsou vedlejším produktem, resp. odpadem při výrobě čokolády. Bylo prokázáno, že po přidání kakaových slupek do vody, podávané krysám, se výrazně lepší stav jejich chrupu. Výsledky výzkumu budou v další fázi šetření aplikovány na lidský chrup. Výzkumníci se rovněž domnívají, že aktivní látky nalezené v kakaových slupkách jsou i jiných rostlinných materiálech, kupř. žvýkacích tyčinkách oblíbených v Africe. Současně však upozorňují, že sice čokoláda má určité pozitivní účinky, ale pro zachování zdravého chrupu je mnohem důležitější správná hygiena ústní dutiny, než pojídání nadměrného množství čokolády.


Zdroj: ÚZPI, 22. 1. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 14:48