Agris.cz - agrární portál

Policie: V ČR přibývá případů neoprávněné těžby dřeva

27. 12. 2000 | ČTK

PRAHA 27. prosince (ČTK) - Celkem 244 případů nelegální těžby dřeva zaznamenala policie za prvních deset měsíců letošního roku, přičemž za celý loňský rok zjistila takových případů 335. Na internetové stránce ministerstva vnitra o tom informovala Eva Pokorná z policejního prezidia. Podle ní se v ČR za posledních pět let neoprávněná těžba dřeva stále zvyšuje; zhruba z 95 procent jde přitom o krádeže.

Podstatou některých případů je převod lesních pozemků na jednoho či více dalších majitelů. Po vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí a zápisu do listu vlastníka je v krátké době a bez příslušného povolení dřevo vytěženo. Podle policie jde většinou o "holoseč", která je v rozporu s ustanoveními takzvaného lesního zákona.

Další škody pak podle policie vznikají na půdě, jež po odstranění lesního porostu podléhá erozi. Bezohledným použitím těžké techniky jsou poškozeny i odvodňovací škarpy a lesní cesty. Vzrostlý lesní porost v okolí vykácených ploch je navíc vystaven velkému riziku vývratů a polomů. "Následky neuvážené a neodborné těžby dřeva postihují velké plochy porostů a přispívají tak ke globálnímu zhoršování životního prostředí," shrnula Pokorná.

Lidé by podle ní měli na plošné kácení či odvoz většího množství vytěženého dřeva upozornit místní úřad nebo policii, aby prověřily oprávnění k těžbě. Často se totiž stává, že majitel lesa krádež dřeva objeví až po delší době, kdy je už obtížné pachatele zjistit. Pokorná upozornila, že je proto dobré si poznamenat čísla nákladních aut a těžké techniky pracující při rozsáhlé těžbě dřeva v lesním terénu.

maj kar


Zdroj: ČTK, 27. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 04:12