Agris.cz - agrární portál

Malterie Soufflet nehodlá měnit zákazníky

20. 12. 2000 | ČTK

Francouzská společnost Malterie Soufflet, jež zvítězila v nedávném výběrovém řízení na koupi Moravské sladovny Kroměříž s nabídnutou cenou 850 miliónů korun, nehodlá měnit zákazníky sladovny. Chce pokračovat v dosavadních dodávkách českým pivovarům a export zůstane významnou součástí aktivit jako v minulosti. Oznámil to dnes Pavel Gergel, ředitel společnosti BNP PARIBAS Corporate Finance CZ se sídlem v Praze, jež je poradcem společnosti Soufflet.

Loni sladovna vyrobila 49.661 tun sladu. Zhruba 80 procent produkce vyvezla hlavně na Ukrajinu, do Rumunska, Německa a Polska. Výkon sladovny je 75.000 tun sladu ročně.

"Sladovna je téměř nová s fungujícím týmem pracovníků. Nabídka bere v úvahu i strategickou pozici vzhledem k jejímu umístění ve střední Evropě a propojenosti s ostatními jednotkami, jež skupina Soufflet v posledních letech koupila. Soufflet již převzala sladovny v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, na Slovensku a postavila nový závod v Rusku," vysvětlil Gergel.

Sladovnu Soufflet zčásti zaplatí z vlastních zdrojů, zbytek z externích. O projekt má zájem Evropská banka pro obnovu a rozvoj,doplnil Gergel.

Hlavními aktivitami skupiny Soufflet je zemědělství, obchod s obilninami, mlynářství a sladovnictví. Sladovnictví s obratem 1,6 miliardy francouzských franků a kapacitou produkce 935.000 tun sladu řadí skupinu na třetí místo na světě.

Moravská sladovna zahájila provoz v roce 1997. Od 23. prosince 1999 je v konkursu kvůli vleklým sporům o platnost akcionářských práv mezi Obchodními sladovnami ze skupiny Tchecomalt Group a minoritním akcionářem Hanáckou sladovnou Kroměříž ze skupiny kolem Moravskoslezských pivovarů Přerov.


Zdroj: ČTK, 20. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.05.2024 05:46