Agris.cz - agrární portál

Bolívie úspěšně likviduje plantáže koky

20. 12. 2000 | ČTK

Bolivijský prezident Hugo Bánzer v úterý řekl, že kampaň likvidace polí s kokou, jejíž lístky jsou základní surovinou pro výrobu kokainu, byla úspěšná. "Mise je splněna," prohlásil podle dnešní informace agentury AP.

Prezident dříve slíbil, že do konce letošního roku jeho vláda zlikviduje plantáže koky v hlavní pěstitelské oblasti ve střední Bolívii. Protikokovou kampaň v Bolívii podporovaly i Spojené státy, které jsou hlavním konzumentem jihoamerického kokainu.

Za poslední tři roky bylo v oblasti Chapare, která je hlavní producentskou oblastí koky v zemi a leží asi 580 kilometrů jihovýchodně od La Pazu, zlikvidováno 43.000 hektarů koky. Podle Bánzerova tvrzení zde zůstalo pouhých 600 hektarů, které byly všechny osázeny teprve v posledních měsících. V různých částech Bolívie dosud je asi 2000 hektarů ilegálně osázených kokou. Ty hodlá vláda zničit během příštího roku.

Lístky koky byly především ve vysokohorských oblastech And užívány již před několika tisíci lety nejen při náboženských a jiných rituálech jako věštební pomůcky, ale především také kvůli léčebným a výživným účinkům. Bez nich by nemohli obyvatelé hor přežít ani dnes.

Bolivijská vláda dovolí ajmarským indiánům, aby koku pro svoje náboženské účely pěstovali na 12.000 hektarech v oblasti Los Yungas severně od La Pazu.

Od zahájení kampaně za likvidaci koky zahynulo v Bolívii 60 policistů a 45 rolníků. Většina z nich zahynula při střetnutích s vesničany, stavějícími se proti ničení své úrody, jež je v chudých oblastech často jediným zdrojem obživy. Operace ovlivnila živobytí desítek tisíc pěstitelů koky a bolivijskou ekonomiku ochudila o stamilióny dolarů.

USA nejchudší zemi Jižní Ameriky poskytly jistý ekonomický podnět ke zničení kokových polí a Bánzerova vláda se snaží pohnout rolníky k pěstování kávy, bavlny a banánů jako náhrady za koku.


Zdroj: ČTK, 20. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 12:11