Agris.cz - agrární portál

Bulhaři zpochybňují skutečnou hodnotu pomoci z EU

19. 12. 2000 | ČTK

Bulharští zemědělci a výrobci potravin dnes zpochybnili skutečnou hodnotu finanční pomoci 365 miliónů EUR, které zemi poskytla Evropská unie v rámci příprav Bulharska na vstup do unie. "Z pomoci bude mít prospěch jen několik málo zemědělců, protože schéma přidělování neřeší jejich hlavní obavy, tedy jak získat levné úvěry nutné k zahájení vlastního podnikání," řekl dnes šéf zemědělského svazu Alexandr Ganev.

Rozpaky neskrýval ani předseda sdružení zpracovatelů masa Kiril Vatev, který sice pomoc ocenil, ale poukázal na skutečnost, že kvalifikovat se pro udělení příslušného grantu bude mít možnost jen málokdo. Bulharsko se přitom v pondělí stalo teprve první z deseti bývalých komunistických zemí ucházejících se o vstup do Evropské unie, která s evropskou komisí podepsala sedmiletou dohodu v rámci programu SAPARD.

Ministerští úředníci potvrzují, že u jakéhokoliv zemědělského projektu granty pokryjí polovinu výdajů pouze v tom případě, že uchazeči o dotaci již předtím investovali z vlastních zdrojů. To je však v zemi jako Bulharsko velmi obtížné, protože banky obecně nejsou půjčování peněz nakloněny. "Pokud bychom na financování vlastních projektů měli dost peněz, nikdy bychom Evropskou unii o pomoc nežádali," dodal Ganev.

V rámci dohody Evropská unie přiznala Bulharsku na každý rok 52,124 miliónu EUR, které jsou určeny zemědělcům na zlepšení procesu výroby potravin, zvýšení hygieny a veterinárních standardů a na podporu rozvoje venkovských oblastí. Finanční prostředky přitom budou zemědělcům poskytovány až do roku 2006.


Zdroj: ČTK, 19. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.05.2024 15:10