Agris.cz - agrární portál

Struktura a kvalita zemědělství v CEFTA velmi rozdílné

19. 12. 2000 | ČTK

Kvalita a struktura zemědělství v šesti členských zemích CEFTA jsou velmi rozdílné, což má i vliv na konkurenční schopnost zemědělských podniků v jednotlivých zemích. Uvádí se to ve studii vídeňského ústavu WIIW..

Nejlepší klimatické podmínky a možnosti využití strojů jsou v Rumunsku a Maďarsku, zatímco vybavení podniků je nejvyspělejší ve Slovinsku. Ideální velikost zemědělských podniků je na Slovensku a v Česku, které většinou obhospodařují za pomoci strojního vybavení několik set hektarů půdy. Většinu zemědělské půdy na Slovensku a v České republice využívají družstva a akciové společnosti, které většinou platí nájemné velkému počtu městských majitelů pozemků. Naproti tomu v Polsku a Slovinsku převládá typ malorolnického rodinného podniku.

V Maďarsku hrají významnou roli velké rodinné firmy, v Rumunsku kvůli často chybějícímu strojnímu vybavení se snaží malé podniky vytvářet nové formy kooperace. Zemědělci jsou na Slovensku a v České republice převážně členové družstev nebo samostatně podnikající, v Polsku a Slovinsku převažují samostatně výdělečně činní, kteří si své příjmy často zvyšují i nezemědělskou činností.

Na Slovensku a v Česku mnohé podniky mají z uplynulých let nedobytné pohledávky a nejsou často schopné obsluhovat své dluhy. Ztěžuje to možnost financování nákupu nových zařízení a strojů, což je problém, se kterým se potýkají všechny zemědělské podniky v zemích CEFTA. Ve Slovinsku využívají mnozí zemědělci k financování těchto investic příjmy z vedlejší činnosti, takže slovinský agrární sektor je financován jak státem, tak ze

Pokud jde o mezinárodní konkurenceschopnost podniků, v posledních letech hrály roli smlouvy, regulující agrární obchod se zeměmi EU, i když méně liberálním způsobem než u obchodu s průmyslovým zbožím.

Směnné kursy umožnily zemím CEFTA v posledních letech nabízet své zboží za ceny, které jsou v mezinárodním porovnání velmi nízké. To platí i pro zemědělství, které vychází z nízkých cen vstupů a zároveň má poměrně nízké příjmy. Vstup do EU povede v jednotlivých zemích CEFTA k postupnému přibližování cenám výstupů i vstupů v zemích EU. Pak se prokáže, zda za takových podmínek budou zemědělské podniky ze zemí CEFTA konkurenceschopné, uvádí WIIW. To platí i pro potravinářský průmysl, který zatím vychází z poměrně nízkých cen vstup. Hlavní problém výrobců potravin spočívá v jejich slabé tržní pozici, pokud nejsou zapojeni do nadnárodních podniků.

Úplná aplikace předpisů sjednocené zemědělské politiky EU od prvního dne členství v EU bude sice unii stát peníze, ale povede k zavedení produkčních kvót a programů neobdělávání půdy, čímž se zabrání tomu, aby trhy EU byly zaplaveny levnými výrobky z nových členských zemí. Mohl by se ovšem objevit problém rychle rostoucích cen zemědělských komodit, což by mohlo způsobit potíže potravinářskému průmyslu a zatížit kapsy spotřebitelů Země CEFTA proto budou patrně usilovat o určitá přechodná opatření, uvádí se ve studii.

Koncem listopadu zmocnila Evropská komise komisaře EU pro zemědělství Franze Fischlera, aby podepsal jednoleté a víceleté smlouvy o financování s deseti kandidátskými zeměmi EU. V rámci programu SAPARD podpoří EU rozvoj zemědělství v těchto zemích částkou 500 miliónů EUR ročně.


Zdroj: ČTK, 19. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 13:17