Agris.cz - agrární portál

Jeleni zabiti ze strachu z nemoci

19. 12. 2000 | ČTK

Na 1500 jelenů vapiti bylo v letošním roce zabito v kanadské provincii Saskatchewan ve snaze zabránit riziku možného šíření spongiformní encefalopatie jelenovitých, která je blízká tzv. nemoci šílených krav. Oznámil to v pondělí kanadský úřad pro kontrolu potravin.

Od začátku letošního roku vedlo objevení patnácti případů spongiformní encefalopatie na farmách v Saskatchewanu chovajících jeleny vapiti zdravotní úřady k rozhodnutí nařídit utracení všech zvířat z postižených stád.

"Nemáme žádné důkazy naznačující, že by tato nemoc byla přenosná na člověka, ale přijali jsme všechna preventivní opatření, aby se potenciálně nakažená zvířata nedostala do potravního řetězce," vysvětluje Claude Lavigne, veterinář z úřadu pro kontrolu potravin.

Na rozdíl od bovinní spongiformní encefalopatie, známé jako nemoc šílených krav, nepostihuje spongiformní encefalopatie jelenovitých nervový systém. Její symptomy se projevují ztrátou váhy nakaženého kusu, kterou často doprovází zápal plic.

Maso jelenů vapiti se v Kanadě běžně konzumuje, parohy těchto jelenů se přidávají do různých přípravků, jež údajně dodávají energii a mají účinek afrodiziaka.


Zdroj: ČTK, 19. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 13:45