Agris.cz - agrární portál

Okres Jeseník zakázal před Vánoci vstup do lesů

13. 12. 2000 | ČTK

Okres Jeseník zakázal pred Vánoci vstup do lesu

S blížícími se Vánocemi zakázal Okresní úrad v Jeseníku lidem vstup do lesních porostu, aby zachránil mladé jehlicnany pred nájezdy zlodeju stromku. Na Bruntálsku a Šumpersku, na jejichž území se také rozkládá zalesnený masív Jeseníku, letos úrady k zákazu nesáhly.

"Zákaz platí do 24. prosince a netýká se znacených stezek a lesních cest," rekl dnes novinárum Lumír Proske z jesenického okresního úradu. Podle nej mohou policisté, lesníci a úredníci, kterí už v lesích hlídkují, udelit lidem za ukradení stromku až petitisícovou pokutu. "Pokud bude nekdo krást ve velkém, hrozí mu až miliónový postih," varoval Proske.

Reditel jesenické lesní správy Jaromír Latner vysvetlil, že loni, kdy zákaz neplatil, vzali lidé útokem porosty mladých jedlí. "Od lupu je neodradilo ani oplocení," rekl Latner.

Na sousedním Bruntálsku se úredníci dívají na zákaz vstupu do lesa z jiného pohledu. "Loni jsme vstup do porostu zakázali, ale rozhodnutí je podle reakcí právníku na hrane. Také lidé to nesli s nelibostí," uvedli pracovníci úradu. Letos je podle nich situace jiná, protože lesy hlídá lesní stráž vybavená nezpochybnitelnými zákonnými pravomocemi. Také na Šumpersku letos mohou lidé do lesa chodit volne. "Lesníci nás o zákaz nežádali a sami do toho vstupovat nebudeme," poznamenal Milan Barton z Okresního úradu v Šumperku.

Úredníci i lesní správci z okresu, kde zákaz vstupu neplatí, však upozornují, že budou porosty hlídat stejne ostražite jako kolegové z Jesenicka a dopadené zlodeje bez milosti pokutovat.


Zdroj: ČTK, 13. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 17:35