Agris.cz - agrární portál

Greenpeace tvrdí: České máslo obsahuje nejvíc jedů v Evropě

8. 12. 2000 | Právo

Greenpeace tvrdí: Ceské máslo obsahuje nejvíc jedu v Evrope

Laborator Univerzity v britském Lancasteru nalezla v ceském másle ctrnáct tisíc pikogramu (pikogram, pg = bilióntina gramu) polychlorovaných bifenylu (PCB) na gram tuku, což je 2-až 60krát více než ve vzorcích z jiných zemí. Koncentrace hexachlorbenzenu (HCB) v ceském másle podle téhož zdroje presáhla 6 tisíc pg v gramu tuku.

Tvrdí to mezinárodní ekologická organizace Greenpeace v souvislosti s celosvetovou konferencí OSN, která zacala tento týden v jihoafrickém Johannesburgu a jedná o zákazu 12 nejnebezpecnejších pretrvávajících organických škodlivin, oznacovaných jako POPs. Podobne kontaminované bylo již jen máslo v Cíne a Rakousku, vzorky z ostatních zemí obsahovaly zhruba 2Ö18x méne HCB. Rovnež množství DDT nalezené v ceském másle (17 tisíc pikogramu na gram tuku) bylo podle této zprávy nejvyšší v Evrope. V sousedních zemích nebyla nalezena ani desetina této koncentrace. "Polychlorované bifenyly jsou nebezpecné jedy, které se v nízkých koncentracích dostávají do tukových tkání zvírat i lidí, kde se postupne hromadí. Jejich dlouhodobé pusobení vede k oslabení imunity, poruchám nervového systému, narušení funkcí štítné žlázy a pohlavních orgánu," prohlásil MUDr. Miroslav Šuta z Greenpeace. Ceská pobocka Greenpeace vcera apelovala na vládu CR, aby na konferenci OSN podporila celosvetový zákaz PCB, DDT a dalších nebezpecných POPs.


Zdroj: Právo, 8. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 10:29