Agris.cz - agrární portál

Chovatele užitkových zvířat v Británii postihla další rána

7. 12. 2000 | ČTK

Po trápení s tzv. nemocí šílených krav postihla britské chovatele další rána. Národní agentura pro dohled na stravování dnes totiž zveřejnila zprávu, podle níž je na jatkách v Británii z každých 20 poražených prasat jedno nakaženo salmonelózou.

Míru nákazy, která je vyšší než u skotu a ovcí, konstatovali odborníci britského ministerstva zemědělství, kteří rok zkoumali situaci na místních jatkách. Úřady ihned vydaly pokyny pro snížení salmonelózy na prasečích farmách.

Agentura pro dohled na stravování obyvatel připustila, že jde o problém, ale zároveň vyzvala veřejnost, aby nepodléhala panice. Ujistila, že v případě, že se vepřové maso "správně" uvaří, "neměl by být žádný problém" se salmonelózou.

Také doporučila zpracovávat maso, a to veškeré, na oddělené kuchyňské ploše či prkénku, než ostatní potraviny, například zeleninu. Dále vybídla, aby si lidé myli ruce, kterými se dotkli syrového masa, a uchovávali syrové maso ve zvláštní nádobě na dně ledničky.

Přes veškerá ujištění lze očekávat, že se v zemi sníží prodej vepřového, jak tomu bylo u hovězího. Všeobecně se ví, že salmonelóza postihuje zažívací ústrojí a že u starých lidí, dětí, těhotných žen a jiných slabších jedinců může ohrozit jejich život.


Zdroj: ČTK, 7. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.05.2024 00:45