Agris.cz - agrární portál

Fencl navrhne vládě zavedení ochrany trhu s cukrem před dovozem

7. 12. 2000 | ČTK

Ministr zemědělství Jan Fencl předloží v pondělí vládě návrh na zavedení ochranných opatření proti dovozu výrobků narušujících stabilitu trhu s cukrem. Z důvodové zprávy návrhu vyplývá, že do konce roku budou dovozy cukru do České republiky činit minimálně 63.838 tun, z toho 36.708 tun nad rámec existujících ochranných opatření. Dovoz výrobků, které ochranná opatření na dovoz cukru do ČR obcházejí, omezuje podle ministerstva zemědělství užití tuzemského cukru na trhu.

Vláda nařízením stanovila pro hospodářský rok 2000/2001 kvótu pro tuzemskou spotřebu ve výši 380 tisíc tun cukru, vývozní kvótu 95 tisíc tun a minimální ceny cukru a cukrovky. Podmínkou regulace je ale znalost množství dovezeného cukru, vymezeného kvótami v rámci ochranných opatření.

Po zavedení ochranných opatření proti dovozu cukru začaly ale narůstat dovozy výrobků nahrazujících užití tuzemského cukru, které ochranu trhu obcházely.

Výrazný nárůst zaznamenala ČR zejména u dovozů sirupů s přísadou aromatizujících látek nebo barviv z Polska, který vláda nařízením do konce roku omezila. Ministerstvo zemědělství však očekává, že bez dalšího řešení Polsko po Novém roce vývoz sirupů obnoví.

Po omezení polských vývozů do ČR zvýšilo však dovoz těchto sirupů a sirupů z izoglukózy Slovensko. Podle MZe jde pravděpodobně o snahu Slovenska obejít české licence s množstevním omezením na dovoz izoglukózy ze SR.

Vedle Slovenska zvýšilo dovoz izoglukózy také Maďarsko. Z propojeného vlastnictví výrobní firmy na Slovensku a Maďarsku na výrobu izoglukózy odvozuje MZe opět snahu o obcházení ochranných opatření ČR.


Zdroj: ČTK, 7. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 06:08