Agris.cz - agrární portál

Výrobci krmných směsí chtějí od Bruselu

6. 12. 2000 | Hospodářské noviny

Výrobci krmných směsí chtějí od Bruselu získat finanční náhradu

Poté, co Evropská komise zakázala, zatím na šest měsíců, krmení hospodářských zvířat ve velkochovech masokostní moučkou, žádají její výrobci a chovatelé finanční pomoc, protože přechod na jiné krmné směsi by je zruinoval. Důvodem zákazu je předpoklad, že směsi s obsahem živin živočišného původu jsou příčinou rozšiřování bovinní spongiformní encefalopatie (BSE), známé také jako "nemoc šílených krav".

Němečtí, italští a dánští producenti doufají, že získají finanční částky z domácích zdrojů nebo od EU. "Nevím, kolik z nich přežije, ale v každém případě budou mít problémy s likviditou," řekla vedoucí marketingu Německého svazu výrobců krmných směsí, Christina Mielesová.

Němečtí výrobci masokostní moučky dosáhli loni obrat ve výši asi 340 miliónů marek, ovšem v předchozích pěti letech měli obrat až 590 miliónů DEM. V Itálii je čtyřicet výrobců masokostní moučky a tamější asociace Assalzoo oznámila, že vláda pravděpodobně uvolní potřebné finance na pomoc producentům. V Dánsku jsou dva výrobci, kteří zatím nevědí, jak se vláda rozhodne. Rozhodnutí Bruselu přijde Německo na jednu až 1,8 miliardu marek ročně, Španělsko na 15 miliard peset a Británii na 100 miliónů liber.

Proti opatření se postavila většina evropských výrobců krmiv. Pouze Británie neměla připomínky. Zákaz tam platí od roku 1996 a pondělní rozhodnutí odstranilo nevýhodu britských výrobců vůči konkurentům v EU. "Producenti na kontinentu těžili z levnějšího krmiva, a proto měli i levnější výrobky. Britské zemědělství jim pak velmi těžce konkurovalo," řekla mluvčí britské zemědělské asociace UKASTA.


Zdroj: Hospodářské noviny, 6. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 19:20