Agris.cz - agrární portál

MZe ani SVS zákaz dovozu hovězího nevylučuje

29. 11. 2000 | ČTK

Ministerstvo zemědělství ČR (MZe) ani Státní veterinární správa ČR (SVS) nevylučuje zákaz dovozu hovězího masa do České republiky, zatím jen ze zemí Evropské unie. V reakci na návrh hlavního polského hygienika zakázat dovoz živých krav, hovězího masa a potravin s obsahem hovězího masa ze všech evropských zemí včetně ČR z obavy před zavlečením nemoci šílených krav (bovinní spongiformní encefalopatie, BSE), to dnes řekl Jiří Felčárek z tiskového oddělení MZe.

Také podle mluvčího SVS Josefa Dubna je zavedení zákazu dovozu hovězího masa možné, protože situace s BSE se vyvíjí den ze dne. "V současné chvíli však ale nemohu říci, kdy k tomuto případnému opatření dojde, zda zítra, za týden nebo vůbec ne," řekl Duben.

Zákaz vývozu českého hovězího masa, živého skotu a potravin s obsahem hovězího masa do Polska však ČR podle Felčárka obchodně neohrozí. "V loňském i letošním roce neuskutečnila do ČR žádný vývoz hovězího masa. Loni jsme do Polska vyvezli jen 35 a letos 40 jalovic," řekl Felčárek s tím, že ze strany Polska jde spíš o preventivní opatření.

Na možný přenos BSE na prasata a drůbež, o kterém dnes spekuluje tisk, reagoval Duben konstatováním, že jde o vědecky nepodložené hypotézy. "Někteří odborníci předkládají nepodložené hypotézy jiných odborníků laické veřejnosti, což samozřejmě vyvolává mezi spotřebiteli hysterii," řekl.

Konkrétní a jasnou zprávu však podle Dubna podá až v pátek ředitel SVS Josef Holejšovský, který by se měl sejít s hlavním hygienikem ČR Michaelem Vítem, ředitelem Státního zdravotního ústavu Jaroslavem Křížem a přednostou neurologické kliniky FN Motol Martinem Bojarem.

ČR zavedla zákaz dovozu hovězího masa, skotu, embryí a masokostní moučky z Francie a Portugalska 21. listopadu. Obdobný zákaz platí od roku 1994 i pro dovoz z Velké Británie a Švýcarska. Pro všechny země EU pak ČR zavedla 27. listopadu zákaz dovozu masokostní moučky. Po jejím zkrmení mohou totiž přežvýkavci nemocí BSE onemocnět.

V ČR se masokostní moučka z přežvýkavců a norků nesmí přežvýkavcům podle zákona zkrmovat. Přestože si ji může z asanačního ústavu koupit každý a teoreticky tak zákon porušit, odborníci vylučují, že by české masokostní moučky mohly být nebezpečné.


Zdroj: ČTK, 29. 11. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.05.2024 06:51