Agris.cz - agrární portál

SZDS: Zemědělci by měli lépe zhodnotit svoji produkci

14. 11. 2000 | ČTK

Zemědělci by měli více než na dotace a státní podporu spoléhat na odpovídající ceny svých produktů a tedy docílit vyšší cenovou úhradu za tržní výrobky. Pokud se tak nestane, bude to dál prohlubovat závislost zemědělců na státu. Účastníkům dnešního semináře pracovníků zemědělských společností to řekl předseda Svazu zemědělských družstev a společností(SZDS) Miroslav Jírovský.

"I přes cenové oživení domácí farmářské ceny zaostávají za světovými i evropskými," dodal dále Jírovský.

Úroveň světových cen přitom SZDS považuje za ceny výprodeje přebytků. Pro harmonizaci vztahů s EU by pak průměrné ceny domácí zemědělských komodit měly překračovat světové alespoň o pět až deset procent. Tento stav na domácím trhu se zemědělskými výrobky lze podle Jirovského dosáhnout při vyrovnané poptávce a nabídce. Tu může úspěšně zajistit vyšší organizovanost zemědělců a také uvolnění zahraničního obchodu a odstranění vývozních licencí.

Rozhodující část produkce tak musí být podle Jírovského prodávána prostřednictvím odbytových družstev a v brzké době z části i jimi zpracovávána. Domácí zemědělci by přitom mohli využít zkušeností západoevropských družstev.

Právě tomu by měla napomoci i návštěva prezidenta Všeobecného výboru zemědělského družstevnictví EU (COGECA) Maria Campliho. Ten se dnes ve Žďáru nad Sázavou setkal se zástupci významných domácích odbytových družstev, kteří by se měli účastnit zasedání odborných komisí COGECA a tak se seznámit s podmínkami spolupráce zemědělců Evropy.

Jírovský dnes také kritizoval novelu zákona o daních z příjmu, kterou v říjnu schválila Poslanecká sněmovna. "Zdanění neuhrazených závazků, které bylo schváleno v rámci této novely, dostává členy svazu do neřešitelné situace," řekl Jírovský.

Podle něj jsou družstva dlouhodobě v druhotné platební neschopnosti a navíc se pak do závazků počítají nevypořádané majetkové podíly družstev. Novela bude dále mít vliv i na nárok na dotace v příštím roce, které mohou být poskytnuty jen subjektům bez závazků k státu.


Zdroj: ČTK, 14. 11. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 02:28