Agris.cz - agrární portál

VÚPS:Kvalita chmele je nad průměrem

6. 11. 2000 | ČTK

Kvalita letošního chmele je nad průměrem posledních osmi let. Na dnešní tiskové konferenci Českého svazu pivovarů a sladoven to řekl předseda Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS) Karel Kosař s tím, že oproti loňsku se zvýšila i jeho hořkost, což bude mít příznivý vliv na kvalitu piva. "Kvalita letošního chmele je lepší než v loňském roce i přes nepřízeň počasí a české pivo si udrží pověstnou chuť a jakost,"uvedl Kosař. Podle něj letošní vegetační období a následně i sklizeň chmele poznamenaly velké místní výkyvy v množství a časovém rozložení srážek. Následkem této skutečnosti se sice regiony liší v objemu sklizeného chmele a hektarových výnosech, obavy z obdobného kolísání kvality chmele však Kosař odmítl. Plocha pěstovaného chmele vzrostla podle Českého statistického úřadu z loňských 6012 hektarů na letošní odhad 6096 hektarů, celková sklizeň ale klesla o 1629 tun na 4805 tun chmele. Hektarový výnos se totiž snížil z 1,07 tuny v loňském roce na letošní 0,79 tuny. Českému pivu však podle předsedy svazu Jana Veselého zánik nehrozí. Důvodem je podle něj jeho proslulost a fakt, že neexistuje globální trh pivem, nýbrž národní trh s určitými zvyklostmi. Typický český ležák vařený z nové sklizně lze konzumovat již na přelomu měsíců října a listopadu. Proto se pivovarníci rozhodli oslavit jeho kvalitu každé první listopadové úterý jako"Nové pivo". Oslava by se měla uskutečnit v úterý 7. listopadu v Obecním domě v Praze a účast přislíbil i ministr zemědělství JanFencl.


Zdroj: ČTK, 6. 11. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.05.2024 08:24