Agris.cz - agrární portál

Letos zmizelo dřevo již z třinácti hektarů lesů na Strakonicku

26. 10. 2000 | Listy Strakonicka

Podtitulek: NEDOVOLENÁ TĚŽBA / Prudký nárůst černého kácení stromů donutil Poslaneckou sněmovnu k novele zákona. Nyní je tudíž možné uložit pokutu až do výše miliónu korun.

Strakonice - Jedenáct nedovolených případů vykácení lesní plochy v celkovém rozsahu přes třináct hektarů evidují v letošním roce na Okresním úřadě ve Strakonicích. V pěti případech, kdy šlo o menší těžbu, rozhodl úřad o uložení pokuty vlastníkům lesa a nařídil jim dolesnění. Ve třech případech podal trestní oznámení na neznámého pachatele ve věci podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí. Ve zbývajících případech, kde není znám pachatel, podali vlastníci lesa trestní oznámení ve věci krádeže.

Narůstající případy nedovolené těžby donutily Poslaneckou sněmovnu k novele lesního zákona, podle kterého je možný vyšší finanční postih. Za nedovolené zásahy v lese lze nyní uložit pokutu ve až milión korun. "Výrazný nepříznivý nárůst začal minulý rok, kdy těchto případů bylo již šest. V jednom z nich musela o postihu rozhodovat Česká inspekce životního prostředí," uvedl Miroslav Veselý z referátu životního prostředí OkÚ.

Většinu těžeb provedených na Strakonicku v rozporu s lesním zákonem provedli lidé, kteří nemají trvalé bydliště na území okresu. "Často se setkáváme s případy, kdy osoba od původních majitelů les odkoupí za velmi nízkou cenu a na takto získaných porostech obratem zahájí těžbu dřeva," doplnil Miroslav Veselý.

Nejsou výjimkou ani případy, kdy je těžba zahájena ihned po podpisu smlouvy, ještě před vkladem do katastru nemovitostí. Až dodatečně se potom zjistí, že smlouvy nemají požadované náležitosti, a proto ani katastrální úřad nemůže vklad zaevidovat. Žadatel v takovém případě smlouvu obvykle nedoplnil a les zůstával ve vlastnictví původního majitele, který měl povinnost ho vyklidit a zalesnit. Novela lesního zákona však změnila odpovědnost za nedovolenou těžbu dřeva na osoby, které zásah provedly.

Autor: VÁCLAV JANOUŠ

Zdroj: Listy Strakonicka

Datum: 25.10.2000


Zdroj: Listy Strakonicka, 26. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 12:14