Agris.cz - agrární portál

Řezníci: Vepřové i hovězí maso bude před Vánoci mírně dražší

24. 10. 2000 | ČTK

Ceny vepřového i hovězího masa sepřed Vánocemi mírně zvýší. Dnes to řekl tajemník Společenstva řezníků a uzenářů Čech, Moravy a Slezska Jaromír Štrobl s tím, že hlavním důvodem jsou rostoucí ceny jatečných zvířat a pohonných hmot. "Na kolik korun se cena vepřového a hovězího masa vyšplhá, si však netroufám odhadnout, protože to závisí nejen na růstu ceny jatečných zvířat a energie, ale také na zajištění odbytu a dohodě s obchodními partnery," uvedl Štrobl. Navíc jsou podle něj ceny masa v jednotlivých regionech rozdílné. V současné době přitom zpracovatelé nakupují vepřové maso první jakostní skupiny v ceně 41 korun za kilogram živé hmotnosti a hovězí maso například u býků jakostní skupiny A po 44 korunách za kilogram živé váhy. Podle místopředsedy odbytového družstva Agropork Jaroslava Míla by se cena jakostního vepřového masa měla od 30. října ještě zvýšit na 42 korun za kilogram živé hmotnosti, pak už však pravděpodobně neporoste. "Také cena hovězího masa zůstane už víceméně stabilní v rozmezí od 43 do 45 korun za kilogram v živém,"řekl Míl za Agropork, který vykupuje 23 procent masa na tuzemském trhu. Na začátku roku přitom Agropork prodával kilogram prasete za29,50 koruny a kilogram hovězího masa v živé hmotnosti za 39korun. Nárůst cen odůvodňuje Míl stejně jako Štrobl zvyšujícími se cenami vstupů a následnou nerentabilitou výroby. "Například cena tuny krmných obilovin, které tvoří až 70 procent nákladů výkrmu zvířat, se meziročně se zvýšila o 700 až 800 korun, což sena kilogramu masa projeví sedmi až osmi korunami," konstatoval Míl. I přesto, že je nyní poptávka po mase vyšší než nabídka,neočekává Míl jeho dramatické zdražování. Překročení určité hranice koupěschopnosti obyvatelstva by totiž podle něj zpětně zase dopadlo na výrobce.


Zdroj: ČTK, 24. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 10:46