Agris.cz - agrární portál

SZÚ: Zakysané mléčné výrobky působí antidepresívně

23. 10. 2000 | ČTK

Zakysané mléčné výrobky, jako je kefír, acidofilní mléko, jogurt a smetanový zákys, působí antidepresívně. "Průzkumy ukázaly, že při fermentaci se z mléčné bílkoviny uvolňuje aminokyselina tryptofan, která působí antidepresívně a zlepšuje náladu," řekla odbornice na výživu ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Lydie Ryšavá. Vysvětlila to tím, že mikroflóra z čerstvých zakysaných výrobků má kladné účinky na fyziologické děje v těle. "Zvyšuje koncentraci žádoucích mikroorganismů ve střevě, což je důležité po léčbě antibiotiky i při léčbě gynekologických zánětů. Brání vzniku hnilobných procesů ve střevě, zlepšuje vstřebávání živin, vitamínů a minerálních látek přes stěnu střeva do krve. Snižuje rovněž riziko rakoviny trávicí soustavy i riziko kardiovaskulárních onemocnění," upřesnila. Podle Ryšavé dělá dobře rovněž ten, kdo pije čerstvé mléko.Na rozdíl od trvanlivého si čerstvé mléko uchovává svoji hodnotu jako zdroj vápníku, fosforu, fluoru a hořčíku, bílkovin a vitamínů, z nichž nejdůležitější jsou vitamíny D, B6, B12 a C. Ryšavá ovšem nedoporučuje kupovat čerstvé mléko přímo odchovatelů, protože je podle ní rizikem z hlediska mikrobiálního znečištění, zejména hrozí nákaza tuberkulózou a salmonelózou.


Zdroj: ČTK, 23. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 19:31