Agris.cz - agrární portál

Potravináři zatím nemohou čerpat podporu z PGRLF

9. 10. 2000 | Agris

Program "Hygiena", určený pro zvýšení konkurenceschopnosti tuzemských potravinářských podniků, nemohou žadatelé z řad potravinářů čerpat. V rozhovoru pro AGRIS to dnes uvedl zástupce generálního ředitele akciové společnosti Agropol Michal Pátek.

Podle jeho slov je to velká škoda, protože program je "proevropský a proexportní". To potvrdil i výkonný ředitel Potravinářské komory ČR (PK) Miroslav Koberna. Podle jeho údajů totiž do současné doby zůstala při čerpání dotační podpory úvěrů v programech PGRLF původní podmínka, podle které mohou finanční prostředky čerpat jen podnikatelé, jejichž celkové příjmy pocházejí z více než 50 procent ze zemědělské prvovýroby. To samozřejmě potravináři nesplňují. "Nikdo si toho při konstrukci programu Hygiena nevšiml," zdůraznil Koberna s tím, že tuto podmínku je třeba v programech PGRLF revidovat.

Zdá se však, že se problém s programy, které jsou určeny potravinářům, v nejbližší době vyřeší. Podle informací Agrisu by se tak mělo stát již počátkem příštího týdne. Potvrdil to i poradce ministra zemědělství Karel Machovec, podle kterého se na změně podmínek PGRLF tak, aby mohli dotace úroků z úvěrů v rámci programu Hygiena čerpat i potravináři, již pracuje.


Zdroj: Agris, 9. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 07:56