Agris.cz - agrární portál

Pivovary na Liberecku nebudou zdražovat pivo

4. 10. 2000 | ČTK

Pivovary na Liberecku nechtejí do konce letošního roku zdražovat pivo, i když predpokládají, že cena sladu se zvýší o 20 až 30 procent a chmel podraží nejméne o polovinu. "Chceme ceny udržet na soucasné úrovni, pokud budeme muset zdražit, tak až od Nového roku," rekl dnes reditel soukromého pivovaru Svijany František Horák.

Teplé a suché jaro snížilo podle Horáka výnosy chmele a jecmene, který je základní surovinou pro výrobu sladu. Práve tyto suroviny se podle neho na výsledné cene piva podílejí z více než 50 procent. "Ke zdražování základních surovin se letos navíc pripojil i neustálý rust cen pohonných hmot, presto veríme, že se nám ceny piva podarí udržet," poznamenal Horák. Dodal, že pivovar zdražoval pivo naposledy v dubnu letošního roku, a to v prumeru o tricet haléru na pullitru.

Také reditel Pivovaru Hols ve Vratislavicích zdražování piva odmítl. "Pivo jsme zacali varit v kvetnu, stále budujeme svou pozici v regionu a tak zvyšovat ceny rozhodne nebudeme," rekl Líba. Dodal, že pivovar je ve výhode, protože slad nenakupuje, nebot má vlastní sladovnu a dostatecné zásoby obilí a sladu z lonské sklizne. Zdražení jecmene se proto podle reditele do nákladu firmy promítne zrejme až v príštím roce.


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 05:44