Moravští ovocnáři zpracují část letošní nadúrody ovoce ekologick
29. 9. 2000 | ČTK
Moravští ovocnári zpracují cást letošní nadúrody ovoce ekologicky
Nadúrodu podzimního ovoce se snaží ekologicky zpravovat ovocnári na Uherskohradištsku. "Práve se chystám na pátecní akci v Praze na Barrandove. Nabídnu tam sušená jablka a další dobroty z pohorí Bílých Karpat, které UNESCO vyhlásilo biosférickou rezervací lidstva," rekl CTK soukromý sadar Zdenek Ševcík z Pitína, jehož sušárna s tepelným cerpadlem je stále v provozu. S rodinou pracuje od roku 1994 v sadech o rozloze 3,5 hektaru. "Jen tato práce nás neuživí, a tak napríklad v sušárne koncíme až pred vánicemi," dodal. Cílem je obnova starých selských sadu a odstrkovaných odrud ovoce. "Každé jablko je jiné a treba vyrazená Berleschova reneta není cukernatá a svou nahorklou korenitou chutí je výborná pro diabetiky," uvedl. V tomto roce s ovocnári ve školce ve Zlíne-Malenovicích naroubovali sadari nekolik tisíc ovocných stromku rouby z Bílých Karpat a nabídnou je zájemcum. "Vybrali jsme odolné odrudy vhodné k jídlu, ale rovnež k sušení. Moje rodina rocne vyprodukuje ze trí tun ovoce zhruba 600 kilogramu sušených jablek, hrušek, trešní a švestek. S odbytem není problém, nestacíme ani zásobit všechny bioprodejny a biojarmarky," podotkl Ševcík. Ve zkušebním provozu je v nedalekém Hostetíne také moštárna dovezená brnenským ekologickým sdružením Veronica z Nemecka. "Denne vyprodukujeme kolem 6000 litru moštu a zpracujeme osm až deset tun ovoce," rekl CTK vedoucí Petr Januj. Upozornil, že drobným pestitelum nabízejí své služby trikrát týdne. Hostetínská moštárna a pitínská sušárna jsou soucástí sdružení Tradice Bílých Karpat. "Zpracováváme jablka neošetrovaná chemicky na bioprodukty. Chystáme nyní vyšší výkupní ceny, což má lidi presvedcit, že ovoce, které dozraje na strome, i když pozdeji, je kvalitnejší," podtrhl Januj. Ševcík dodal, že cást spotrebitelu si postupne na biopotraviny zvyká a zacíná je cílevedome vyhledávat.
Zdroj: ČTK, 29. 9. 2000
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 16:32
