WHO: V bohatých zemích stále více chorob z vadných potravin
25. 9. 2000 | ČTK
Nemoci zpusobené konzumací špatných potravin jsou stále castejší a trpí jimi rocne na 30 procent obyvatel prumyslove vyspelých zemí. Uvedla to dnes v Ženeve Svetová zdravotnická organizace (WHO). Napríklad ve Spojených státech je rocne registrováno na 76 miliónu takových prípadu, pricemž 325.000 lidí muselo být hospitalizováno a 5000 zemrelo. Ztráty v produktivite a náklady na zdravotní péci jsou zde odhadovány rocne na 37 miliard dolaru. V roce 1998 ve svete zemrelo 2,2 miliónu lidí, z toho 1,8 miliónu detí, na prujmová onemocnení. Velkou cást techto prípadu zpusobila konzumace vody nebo potravin kontaminovaných v rozvojových zemích. WHO konstatovala, že je treba rešit cetné nedostatky v hygiene. WHO bude spolecne s experty z Organizace SN pro výživu a zemedelství (FAO) jednat o vlivu biotechnologií, protože soudí, že je treba peclive zhodnotit neškodnost potravin, které jsou novými technologiemi upravovány. WHO varovala pred pridáváním antibiotik do potravy pro zvírata, pred používáním chemických výrobku a pred potravinovými doplnky, a upozornila, že závažné dusledky muže mít také modifikace výživy zvírat.
Zdroj: ČTK, 25. 9. 2000
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 02:00
