Agris.cz - agrární portál

Jagen und Fischen 2000

26. 6. 2000 | Myslivost

Nejen pro lovce a myslivce a vyznavače přírody všeho druhu, ale i pro milovníky dobrého jídla - najmě zvěřiny - byl určen již 9. ročník prodejní výstavy Jagen und Fischen v Mnichově. Letos se tam ve dnech 5. - 9. 4. sešlo 411 vystavovatelů a obchodníků ze 23 zemí, jejichž výrobky si přišlo prohlédnout na 47 000 návštěvníků, z toho více než 10 procent ze zahraničí, především z Rakouska, Itálie, Švýcarska, České republiky, Slovenska, Maďarska, Polska a Chorvatska.

Největší prostor zaujaly přirozeně zemské svazy myslivců a rybářů, k nimž se důstojně řadil bavorský svaz sportovních střelců. Nás především zaujaly expozice specificky myslivecké a to nejen na prodejních stáncích, ale i doprovodném programu. Zajímavá byla i pódiová diskuze k plánované novele zákona o zbraních, kde si mohli zákonodárci vyslechnout názory veřejnosti. Zajímavá byla i několikerá vystoupení bavorských sokolníků a kynologů, včetně odborných seminářů. Bavorský zemský myslivecký svaz na jednom z nich například oznámil, že se poprvé po desetiletích podařilo po obtížných jednáních myslivcům zmírnit státní tendenci zmenšování jelenářských oblastí a dokonce získat 13.000 ha pro chov jelenů v povodí řeky Isar nedaleko Mnichova! Původní státní záměr byl snížit současný milión hektarů jelenářských oblastí o 100 000 ha!

Byli jsme velice zvědaví, jak na letošní výstavě prorazí americká tendence v loveckém oblečení, i před výstavou proklamovaný odklon od čekané a preference šoulaček. Ukázalo se, že tradice středoevropské myslivosti má velice hluboké kořeny a tak klasické zelené oblečení včetně doplňků rozhodně nedozná změn. Jistě nelze upřít zámořským novinkám vynikající vlastnosti - např. oděvy s **goeetexem** mají skvělé parametry, ale prostě maskovací obleky mezi evropské myslivce hned tak neproniknou.

Stejně jako zbraně s pažbami v kamuflážním provedení nejsou mezi myslivci žádoucí. Tradice se nesporně udrží i v mysliveckých zařízeních jako jsou kazatelny a posedy. Šlesvicko-hoštýnská firma Eiderheim nabízela v tomto ohledu rozsáhlý sortiment. Jak je patrno z obr. 1 a 2 jsou kazatelny pečlivě provedené. Bez žebříku a podstavce se jejich cena pohybuje od 595 do 750 DM podle velikosti. K tomu je nutné přičíst zhruba 400 DM za dva metry vysoké podstavce, 20 DM za železné kotvy a vzápětí se cena vyšplhá na 20.000 Kč! Naštěstí si to ve většině našich mysliveckých sdruženích dokážeme pořídit podstatně levněji. Ovšem pomůcku na obr. 3 bychom určitě uvítali. Je to stavitelná opěrka pro ruku, na niž se opírá hlaveň. Cena 40 DM je vzhledem k množství materiálu vysoká, ale český kutil podobnou pomůcku zvládne za večer...

Mnohé návštěvníky možná překvapila nabídka křiklavě barevných doplňků ve stáncích s mysliveckými potřebami. Výrazné reflexní pruhy na klobouku a červenooranžové vesty podobné těm, které používají fotoreportéři na motoristických podnicích (obr. 4 a 5) odpovídají předpisu pro bezpečnost a ochranu zdraví, což je obdoba naší ochrany bezpečnosti práce. A právě novela tohoto německého předpisu zvaná VSG 4.4 říká, že od 1. 1. 2000 musejí všichni lidé, pohybující se v leči - tj. střelci i honci - povinně mít toto oblečení ve výrazné barvě. Netýká se to pouze střelců na předstupech. Současně se doporučují podobné výrazné barevné doplňky i na obojky psů.

V úvodu jsme se zmínili, že mnichovský veletrh Jagen und Fischen patřil i milovníkům dobrého jídla a pití. Bylo opravdu na co se dívat i ochutnávat. Rybáři se předháněli v nabídce uzených pstruhů a lososů - zhruba 75 g uzeného lososa v žemli podobné hamburgeru stálo 4 DM, myslivci zas nabízeli jelení, divočákové a kamzičí šunky (od 75 do 100 DM/ kg), jelení a kamzičí salámy, klobásy, uzeniny uherákového typu, polosuché i měkké, přičemž výrobky z kamzičího masa byly vždy nejdražší. V jednom stánku byl dokonce k dostání hotový jelení guláš v úhledně zdobených půllitrových sklenicích, V jedné sklenici byly dvě porce, cena 15 DM.

Zvěřina byla k mání i ve stylových pivnicích, které přímo v hale instalovaly některé pivovary jako například mnichovský St. Paulaner a Münzner Bier z Ulmu. A po pravdě řečeno u jejich výčepů byl neustále nával...

Štítkům pod trofeje a vůbec řezbářským výrobkům od nejjednodušších podložek až po sošky a bohatě zdobené rámy byla věnována velká část výstavy. Nás upoutalo ovšem především jméno výrobce - Leonardo Colloredo-Mannsfelda, jehož tvůrčí dílna je na zámku Gstatt v Rakousku. Věren svému původu nazývá i své výrobky jmény a šlechtickými tituly a tak je možné si například zakoupit hraběte Jindřicha ve zlatě pod jelení trofej (79 DM) či barona Karla - antik za 41,20 DM pod srnčí trofej. Princ Wilhelm ve zlatě či rudé barvě stojí víc - 92 DM (obr. 6).

Někoho asi udiví, že dosud nepadlo jediné slovo o loveckých zbraních. Ale popravdě řečeno - lovecké zbraně přijeli nabídnout především slavní - a pro většinu myslivecké populace finančně nedostupní - puškaři z Ferlachu. Jména jako např. Schiering, Koschat, Juch-Grund, Hambrusch ap. jsou sice zárukou špičkové kvality a každá jejich zbraň je svým způsobem originál, ovšem cena se v korunách pohybuje v mnohasettisícových částkách. Z nejvýznamnějších výrobců sériových zbraní předváděla své výrobky i u nás dobře známá firma Suhl Jagwaffen, Mauser, Krieghoff, Steyr Mannlicher a další - takže by nebylo dobře možné ani vyjmenovat všechny typy a modely, které byly k mání. Zajímavá ale byla kulobroková kozlice Merkel Superleicht III s brokovou hlavní 12/76 a kulovou (volně uloženou) hlavní s výběrem ráže od .222 Hornet, .222 Rem, 5,6x52R, 7x57 R, .243 Win atd. až po .30-06, .30R Blaser, .300 Win Mag, 8.57 IRS, 8x75RS a 9,3x74R. Délka hlavně 600 mm, celková délka 1020, váha - podle ráže - cca 3 kg (obr. 7)

K vidění byly samozřejmě i noře. Nás zaujaly nožíři ze Solingenu, nabízející polotovary loveckých nožů, odlitky záštit k tesákům, damaskové čepele a přirozeně i množství užitných loveckých a nářaďových nožů. Samozřejmě tam byli i výrobci dárkových nožů. K nim patřil i Steve Mackrill z Johannesburgu, jehož dokonalé čepele i rytiny a řezby udivovaly návštěvníky. Ovšem cena jednoho loveckého nože jen výjimečně klesla pod 1000 DM. (obr. 8)

Samozřejmě bylo toho k vidění i nákupům mnohem víc. Stačilo ovšem jen mít víc času a peněz. Pro myslivce a rybáře to byl určitě zážitek, který jednou za rok za to stojí. I když na rozdíl od našich výstav se němečtí myslivci nepochlubili svými trofejemi. Oněch pár kapitálních lososů, medvědů grizzly či černých medvědů a vlků sloužilo více reklamě cestovních loveckých kanceláří, jejichž nabídka byla rovněž velmi bohatá.

Výstava Jagen und Fischen v Mnichově má myslivcům i lesákům opravdu co říci. Ta příští bude od 24. do 29. 4. 2001. Bližší informace o výstavě i možnostech dopravy sdělí pracovníci generálního zastoupení Veletrhů Mnichov v ČR firmy Expo-Consult+Service s.r.o., Brno, tel./fax: 05/45176159.

Ivan ŠAFHAUSER


Zdroj: Myslivost, 26. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 18:55