Agris.cz - agrární portál

Nové požáry na jihu Bulharska, vyhlášen výjimečný stav

14. 7. 2000 | České noviny

Na jihu Bulharska se rozhořely nové požáry a v Chaskovské oblasti byl znovu vyhlášen výjimečný stav, který byl na tři dny zaveden již v neděli. Informoval o tom dnes bulharský rozhlas s odvoláním na šéfa státní správy v Chaskovské oblasti Christa Vasileva. Bulharská komise pro mimořádné situace však hlásí požáry také severněji, ve Varenské, Tarnovské a Šumenské oblasti.

Šíření požárů v Chaskovské a Plovdivské oblasti napomáhá především prudký vítr o rychlosti 20 metrů za sekundu, který často mění směr, a také teploty přesahující 30 stupňů Celsia. Ze 75 požárů, které byly dnes hlášeny v Chaskovské oblasti, jich údajně bylo už 30 uhašeno, avšak situace je podle Vasileva nadále "dramatická".

Oheň se znovu rozhořel zejména v deseti vesnicích Chaskovské oblasti, u nichž ještě doutnalo spáleniště po požáru, který od neděle postihl oblast širokou sto kilometrů, poničil 17 vesnic a ohrozil několik muničních skladů. Po třech dnech bulharské úřady ohlásily, že požár je již pod kontrolou, a výjimečný stav v oblasti byl zrušen.

Nyní je prý v plamenech oblast vzdálená pouhých osm kilometrů od velké chemičky Neochim v Dimitrovgradu. Podle Vasileva je nyní nejdůležitějším úkolem zastavit postup ohně k této chemičce, jakož i k muničním skladům ve městech Harmanli a Simeonovgrad.

Požáry vypukly na několika místech i v samotném Chaskově, kde je mimo jiné v plamenech místní nemocnice.

Požárů nebylo ušetřeno ani druhé největší bulharské město Plovdiv, kde bylo dnes během pouhé hodiny vyhlášeno 35 poplachů. Také zde šíření ohně napomáhá prudký vítr, který mimo jiné odnesl střechu ředitelství policie. Požár v továrně na recyklaci odpadů ve městě Asenovgrad jižně od Plovdivu byl dnes zvládnut, avšak koncentrace chloru v ovzduší tu trojnásobně přesahuje povolenou normu.

Do Chaskovské a Plovdivské oblasti byly povolány jako posily hasiči z oblastí Kardžali, Jambolu a Staré Zagory, které oheň prozatím ušetřil. Do boje s požárem byly vyslány i jednotky bulharské armády. S ohněm nyní v Bulharsku bojuje 800 hasičů a 1800 vojáků.

Bulharská vláda pro řešení nynější kritické situace dnes večer vytvořila mimořádný štáb. Koordinace protipožárních zásahů byla svěřena ministerstvu obrany.


Zdroj: České noviny, 14. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:39