Agris.cz - agrární portál

Na Mladoboleslavsku se objevila vzteklina i tularémie

11. 7. 2000 | České noviny

Po více než roce se na Mladoboleslavsku objevil nový prípad vztekliny. Nakaženou lišku zastrelil myslivec prímo v obci Lipník. "Byl to podezrelý prípad na první pohled, protože liška se motala na dvorku jednoho domu a nechtela se dát vyhnat. Myslivec ji musel zastrelit a opravdu se u ní podarilo prokázat vzteklinu," rekl Jaroslav Šverma z okresní veterinární správy. Mimorádná veterinární opatrení musela být proto vyhlášena na území obcí Lipník, Všejany, Cachovice, Luštenice, Smilovice a Brodce.

Naposledy byla vzteklá liška na území okresu ulovena v dubnu 1999 u obce Velké Všelisy. Nejhorší situace nastala v roce 1993, kdy veterinári museli vyhlásit 17 ohnisek vztekliny. Celoplošná vakcinace lišek ovšem podle veterináru nyní udržuje výskyt této smrtelne nebezpecné choroby na snesitelné úrovni. "Je ovšem pravda, že liška dnes predstavuje živocišný druh, který se zcela vymkl lidské kontrole a její výskyt mnohonásobne prevyšuje optimální stav," rekl Šverma.

Další mimorádné veterinární opatrení postihlo v tyto dny okolí obce Bradlec, kde byl uloven zajíc postižený tularémií. Jak uvedl Šverma, podivne malátného zajíce si všimli vcas myslivci a mohli ho na míste zastrelit. Tato choroba zvaná také zajecí mor se vyskytuje predevším u zajícu a drobných hlodavcu.

Nakažená zvírata ztrácejí plachost a dají se snadno chytit. pokud se tularémií nakazí clovek, nemoc se muže projevit napríklad zimnicí, bolestí hlavy, zdurením mízních uzlin, zvracením ci prujmy. V lednu 1999, kdy byla tularémie naposledy zaznamenána na Mladoboleslavsku na území Kosmonos, se touto chorobou nakazil clovek, který postiženého zajíce chytil a snedl.

Mimorádná veterinární opatrení byla kvuli novému prípadu tularémie vyhlášena na území obcí Bradlec, Josefuv Dul, Debr, Mladá Boleslav a Kosmonosy.


Zdroj: České noviny, 11. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 18:46