Agris.cz - agrární portál

Kynologická akce roku - Chodský čakan

11. 7. 2000 | Domažlický deník

ROZHOVOR/ Se Svatoplukem Konopem o lesních a barvářských zkouškách psů malých plemen

Lesní a barvářské zkoušky psů malých plemen se o víkendu konaly v Černíkově u Kdyně v honitbě Mysliveckých sdružení Černíkov a Úboč. Na akci nemohl chybět ani předseda Okresního mysliveckého spolku Domažlice Svatopluk Konop , kterého jsme se zeptali na podrobnosti.

Vysvětlil byste obsah obou zkoušek?

Lesní zkoušky obsahují deset bodovaných disciplín, které musí pes pro dosažení nejlepších výsledků splňovat. Hodnotí se například nos, znamená čich, držení stopy, hlasitost, zda hlásí - štěká, poslušnost, odložení, to znamená zda pes vydrží na místě, kde ho pán nechal, a další.

Barvářské zkoušky mají čtyři disciplíny a týkají se práce na pobarvené stopě. Stopa se připravuje dvanáct hodin a více dopředu. Na šest set kroků se nakape půl litru krve z hovězího. V lesních zkouškách je tato disciplína také, ale v mírně redukované formě. Barva se kape od jedné až po čtyři hodiny předem.

Obě zkoušky jsou součástí tak zvané soutěže Chodský čakan.

Jak velký význam má Chodský čakan?

Chodský čakan je hlavní kynologická akce roku. Trvá dva dny, vítěz dostává největší čakan a stává se okresním přeborníkem. Umístění na druhém a třetím místě si odnášejí menší čakany. Existuje ještě jeden čakan, putovní, na který se navazují pentle se jmény vítězů. Na hlavní kynologickou akci roku přijíždí téměř pravidelně MVDr. Josef Nejdl, který je vrchním rozhodčím, okresní kynologické komisi předsedá Bohuslav Adámek.

Kolik psů se víkendové akce v Černíkově zúčastnilo?

Chodského čakanu se letos účastní čtrnáct psů a téměř každý je jiné plemeno.

Mohli bychom spočítat, kolikátý je letošní ročník?

To si netroufám říci. Na Domažlicku jsou tyto zkoušky již tradiční akcí.

Chodský čakan je pouze pro obyvatele domažlického okresu?

Ne, nikoli. Může se jich zúčastnit kdokoli z celé republiky.


Zdroj: Domažlický deník, 11. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 01:07