Agris.cz - agrární portál

Polská vláda, Sejm a Senát pro zrychlení přípravy na vstup do EU

11. 7. 2000 | ČTK

Polský premiér Jerzy Buzek dnes uzavřel s maršálky obou komor polského parlamentu Senátu i Sejmu, Alicjou Grześkowiakovou a Maciejem Pĺażynským, dohodu, která má přispět k rychlejší přípravě země na vstup do Evropské unie (EU). Cílovým termínem integračních snah Polska přitom nadále zůstává leden roku 2003, vyplývá z prohlášení politiků.

Politici v podepsaném dokumentu deklarovali, že vláda zahájí novou formu zákonodárné iniciativy. Ta bude založena na předkládání novel zákonů nezbytných pro realizaci Národního programu příprav na členství v EU. Přijetím jednoho zákona by se navíc současně měly ve smyslu evropské legislativy změnit rovněž navazující právní normy.

Dolní komora polského parlamentu, Sejm, již podle deklarace vládním návrhům zákonů souvisejícím se slaďováním polské legislativy s unijní udělila prioritu. Horní parlamentní komora, Senát, by pak měla přijmout takové rozhodnutí, aby Komise zahraničních věcí a evropské integrace měla srovnatelné kompetence s připravovanou sejmovou velkou komisí evropského práva. O jejím vzniku budou poslanci dolní komory rozhodovat tento týden.

"Uzavřená deklarace... svědčí o vůli k politické činnosti ve prospěch integrace (s EU)," řekl Buzek. Cílem signatářů dokumentu je přitom podle něj urychlit proces sladění polského a evropského práva. Současně zdůraznil, že rok 2003 je nejlepším termínem pro vstup nových členů do EU. "Máme větší šance vstoupit do EU nyní, během nejbližších let, než za pět nebo sedm let," dodal s poukazem na rychlý integrační vývoj v zemích patnáctky.

Bývalý ministr zahraničních věcí Bronislav Geremek ale dnes nezávisle na podepsaném dokumentu nejvyšších představitelů vlády a parlamentu uvedl, že unie není připravena na rozšíření a chybí jí vůle k takovému rozhodnutí. Reagoval tak na článek ze sobotního vydání německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung, podle kterého největší německé strany uzavřely tichou dohodu, že rozšíření EU na východ se neuskuteční dříve než v roce 2005.

Slábnutí vůle k rozšíření EU je podle Geremka v unii patrné již řadu měsíců. "Jako by se EU zalekla svého rozhodnutí z Helsink," citovala bývalého ministra agentura PAP. Během helsinského setkání přitom unie rozhodla o otevření vstupních rozhovorů s dalšími šesti kandidátskými zeměmi. Dnešní společnou deklaraci premiéra a obou maršálků parlamentu o urychlení polských příprav na integraci s EU pak označil za znamenitou odpověď na informace o zákulisní vůli zpomalit vstupní proces.


Zdroj: ČTK, 11. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 16:45