Agris.cz - agrární portál

Požáry v JV Evropě: v Řecku a Bulharsku výjimečný stav

11. 7. 2000 | ČTK

Požáry v jihovýchodní Evropě: v Řecku a Bulharsku výjimečný stav

Požáry lesních porostů nadále sužují jihovýchodní Evropu, přičemž úřady v Řecku a v Bulharsku vyhlásily výjimečný stav. Meteorologické předpovědi navíc dále hovoří o vysokých teplotách na jihu Balkánu, informuje dnes agentura AP. Hasiči se potýkají se silnými požáry v Bulharsku, Chorvatsku, Řecku, Kosovu a Itálii, kde přišli o život dva penzisté. Na jihu Francie jsou hasiči stále ve stavu pohotovosti; živel zde za víkend zničil 1000 hektarů půdy a vyžádal si dva lidské životy.

V Řecku dnes bojovalo proti plamenům na 5000 hasičů. V zemi dnes zuří šest hlavních požárů, z toho tři nové, jeden nedaleko Pyrgosu na jihovýchodě Peloponnésu, druhý u Karditsy ve střední části země a třetí u Ioanniny na severozápadě. Tři další jsou podle úřadů pod kontrolou. Nejrozsáhlejší požáry ničí od čtvrtka porosty na ostrově Samos v Egejském moři. Jejich hašení komplikuje velmi silný vítr. Místní úřady jsou připraveny evakuovat obyvatele ohrožených zón, ti však většinou zůstávají a účastní se zápasu se živlem. Na Samosu bojuje s požáry 750 hasičů za podpory vojska, šesti vrtulníků a šesti letadel. V neděli museli řečtí hasiči čelit 153 ohniskům požárů, z nichž některé byly podle policie založeny úmyslně.

Na jihovýchodě Bulharska byl vyhlášen výjimečný stav. Zde se oheň šíří v asi sto kilometrů široké frontě v zemědělské zóně, přičemž dosud zničil nejméně 23 domů. Předseda vlády Ivan Kostov ve státním rozhlase prohlásil, že plameny zničily na 500 hektarů pšeničných polí a 5000 hektarů lesa. Nedaleko města Haškovo vyhořely tři vesnice. Od 3. července vypuklo v Bulharsku na 1500 požárů, uvedlo koordinační centrum záchranných operací.

V srbské provincii Kosovo zničily plameny četné domy nedaleko obce Planeja a obyvatelé této oblasti byli evakuováni. Podle NATO brání etnickým Albáncům i zahraničním hasičům v pohybu množství pozemních min a nevybuchlých náloží z kosovského konfliktu.

Vysoké teploty si o víkendu vyžádaly čtyři životy na Kypru a dva v Turecku. Podle řeckého meteorologa Gely Muhasiriho by měly od středy teploty na Balkáně začít klesat pod 40 stupňů Celsia.


Zdroj: ČTK, 11. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 13:41