Agris.cz - agrární portál

Vinium uhradí loňskou ztrátu ze zisku budoucích let

7. 7. 2000 | ČTK

Pokles tržeb o 8,8 procenta meziročně na 275,61 milionu korun za loňský rok zaznamenala a.s. Vinium Velké Pavlovice. O 10,6 procenta na 7,7 milionu kusů výrobků se snížil i prodej a účetní ztráta firmy se prohloubila z 27,3 milionu na 62 milionů korun. Valná hromada schválila úhradu ztráty ze zisku budoucích období. "Nepříznivý vývoj vedl letos počátkem března dozorčí radu k výměně managementu," řekl předseda představenstva a od 9. května i generální ředitel Vinia Aleš Doležal.

Nyní je již vespolečnosti dokončen německý model řízení, kdy dozorčí rada jmenuje představenstvo společnosti. Druhá společnost českého trhu nešumivých vín se do ztrát dostala podle Doležela nezachycením trendů maloobchodního trhu s vínem. Výsledky negativně ovlivnila i tvorba opravných položek k pohledávkám při meziročním poklesu přidané hodnoty o 52,8 procenta na 25,7 milionu korun. Úbytek především oběžných aktiv přinesl pokles bilanční sumy o více než 100 milionů korun meziročně na 428,7 milionu korun a zadluženost podniku vzrostla na úroveň 65 procent.

"Nové vedení okamžitě zahájilo vnitřní audit, který dosud není zcela ukončen,"uvedl Doležel s tím, že program restrukturalizace pavlovického Vinia zveřejní v nejbližších dvou měsících. Synergické efekty Vinia a akciové společnosti Víno Bzenec, kde má Vinium vlastnický podíl 78,63 procenta, budou řešeny mimo jiné zeštíhlením firmy. Velkopavlovická firma se orientuje na odrůdová jakostní vína a střední třídu zákazníků. Hodlá rovněž zredukovat přebytek výrobních kapacit a kolem 65 procent prodeje realizovat v obchodních řetězcích. "Plán na rok 2000 počítá již se čtvrtinovým nárůstem tržeb," uzavřel Doležel.


Zdroj: ČTK, 7. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 12:53