Agris.cz - agrární portál

Podle zpracovatelů zvýšení cen krmných směsí prodraží maso

4. 7. 2000 | Hospodářské noviny

Ceny krmných směsí, které jsou významnou nákladovou položkou chovatelů hospodářských zvířat, půjdou ihned po dokončení letošní sklizně obilovin vzhůru. Zástupci dvou největší výrobců těchto krmiv - společností Agropol a AGF Trading - očekávají jejich zvýšení až o čtyřicet procent. Růst cen krmiv se prý zcela jistě promítne do zvýšení cen masa.

Jednatel AGF Trading František Janů to uvedl pro zpravodajský zemědělský server agris.cz. "Zatímco v loňském roce se nakupovala tuna krmného ječmene za 1700 korun a krmné pšenice 2100 korun, letos to bude 2400 až 2500 korun za ječmen a 2700 až 2800 za tunu pšenice," řekl Janů. Tento vývoj podle jeho slov budou kopírovat také podniky Zemědělského zásobování a nákupu, u nichž tvoří ceny krmného obilí 70 až 75 procent ceny finálního produktu - krmiva.

Také podle představitele společnosti Agropol Group Jana Sýče vzrostou ceny krmných obilovin a směsí. "Krmné směsi podraží vlivem vyšších světových cen, dražšího dolaru a ropě o 15 až 20 procent. Nemá-li pokračovat zemědělství v současné ztrátě, musí se stejně zvýšit také ceny farmářské," uvedl pro HN Sýč. Zdražení by tak měli pocítit také v konečné fázi spotřebitelé. Vzhledem k současným velmi nízkým cenám drůbežího masa předpokládá Sýč, že cena tohoto masa půjde nahoru nejvýrazněji.

Jak uvedl Janů, zvýšení cen masa bude jen těžko dlouhodobé. "Živočišná produkce bude v našich podmínkách lukrativnější i pro méně konkurenceschopné podniky, vznikne opět převis nabídky a cena opět klesne," dodal.


Zdroj: Hospodářské noviny, 4. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 02:08