Agris.cz - agrární portál

AK chce po vládě podporu ke snížení nákladů a tržní regulaci EU

3. 7. 2000 | ČTK

Na nezbytnosti poskytnutí podpory domácím zemědělcům ke snížení výrobních nákladů a uplatnění pravidel rychlé tržní regulace fungující v Evropské unii (EU) vládou se shodli představitelé agrárních komor (AK) zemí tzv.Visegrádské čtyřky na pátečním setkání v maďarském Debrecenu. Informoval o tom tajemník AK ČR Jan Záhorka.

Důvodem je podle něho nekonkurenceschopnost zemí Visegrádské čtyřky (ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko) vůči zemím EU a cenový šok, jenž by vznikl v okamžiku připojení kandidátských zemí k EU. Finanční prostředky z EU v rámci programu SAPARD nebyly v žádné ze zemí čtyřky v letošním roce prozatím čerpány. Proto zástupci agrárních komor požadují, aby tyto peníze mohly být automaticky převedeny do dalších období. Kvůli technologické zaostalosti zemědělského sektoru je podle AK nezbytné další zvýšení prostředků na podporu investic do zemědělské produkce.

O svých požadavcích budou agrární komory čtyř zemí informovat představitele EU na semináři programu Phare, který se uskuteční10. až 12. července v Bruselu.


Zdroj: ČTK, 3. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 23:12