Agris.cz - agrární portál

Novela rybářského zákona postoupila do druhého čtení

29. 6. 2000 | ČTK

Rozšířit okruh potenciálních uživatelů rybářského práva o vlastníky vodohospodářských děl či jezer a vodohospodářské organizace je účelem novely zákona o rybářství, kterou dnes Poslanecká sněmovna propustila do druhého čtení. Předlohu, která novelizuje zákon z roku 1963, vypracovala skupina pravicových poslanců v čele s Jaroslavem Pešánem. Zásadní vadou dosavadního zákona, vzniklého v době zcela odlišného právního i společenského klimatu, je, že již neuznává vlastnická práva, a tím neumožňuje rovný přístup k rybářskému právu všem subjektům a zvláště vlastníkům.

Novela, kterou se v příštích týdnech bude zabývat zemědělský výbor sněmovny, do zákona dále zavádí institut výběrového řízení. Tímto způsobem by mělo ministerstvo zemědělství v budoucnu rozhodovat o uživateli rybářského revíru, v němž bude mít o výkon rybářského práva zájem víc subjektů. Pokud dosud některé organizace neobhospodařovaly svěřené revíry kvalitně, nebylo možné pověřit hospodařením někoho jiného. Mnohdy zcela nekontrolovatelné doklady přitom podle autorů novely ukazovaly, že taková organizace stanovené ukazatele řádně plní.

"Zavedením výběrového řízení dojde k tomu, že mnohé rybářské kluby budou nuceny, aby hospodařily lépe," uvádí důvodová zpráva. Novela má nabýt účinnosti dnem vyhlášení. Jejím smyslem je nejen odstranit největší nedostatky nynějšího zákona, ale také překlenout období dvou nebo tří let, než bude rybářství upraveno novým zákonem.

ČTK 29. 6. 2000

stá


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:19