Agris.cz - agrární portál

Senát vrátil zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu

29. 6. 2000 | ČTK

Senát vrátil zákon o Státním zemedelském intervencním fondu

S nekolika pozmenovacími návrhy vrátil dnes Senát Poslanecké snemovne vládní návrh zákona o Státním zemedelském intervencním fondu, který se má zabývat organizací trhu se zemedelskými a potravinárskými výrobky. Senátní úpravy mení napríklad ustanovení týkající se jmenování, odvolávání a funkcního období clenu dozorcí rady fondu. Vrácení predlohy podporilo 60 z 61 prítomných senátoru.

Zásahy do agrárního trhu, jež predpokládá nový zákon, by mely mít predevším formu intervencních nákupu a podpor a zavádení produkcních kvót pro citlivé komodity a uvádení pudy do klidu. Predloha by mela umožnit CR zapojit se v budoucnu do spolecné zemedelské politiky Evropské unie, která zrízení nové agentury po CR žádala. Dnem, kdy zákon nabude úcinnosti, bude zrušen Státní fond tržní regulace v zemedelství. Všechna jeho práva a závazky prejdou na nový fond, který bude pusobit v mnohem širší oblasti a bude obdobou intervencních agentur ve státech EU.

Ministr zemedelství Jan Fencl v Senátu zduraznil, že soucasný Státní fond tržní regulace v zemedelství už neodpovídá zmeneným podmínkám zemedelství CR a neumožnuje plnit mnohé z úkolu, jež vykonávají intervencní agentury zemí EU. Pripomnel, že vybudování nového fondu je jedním z nezbytných kroku pro plnohodnotné clenství CR v unii. Zduraznil i to, že pokud by nebyl nový fond zrízen, CR by nemohla využívat zdroje EU na podporu zemedelství.

Státní zemedelský intervencní fond se má postupne vyvinout v intervencní agenturu. Z pocátku by mel mít 42 pracovníku, ale v roce 2003 už 124. Nejvyšším orgánem fondu bude prezídium, jehož predsedou bude ministr zemedelství. Kontrolním orgánem bude peticlenná dozorcí rada, jejímž šéfem bude poslanec a místopredsedou senátor. Senátori navrhli zkrátit jejich petileté funkcní období o jeden rok. Snemovna bude také schvalovat rozpocet fondu. Jeho financními zdroji mají krome dotací ze státního rozpoctu být napríklad príjmy z prodeje intervencne nakoupených zemedelských výrobku a potravin, podpory EU ci výnosy z cenných papíru. Zákon má nabýt úcinnosti dnem vyhlášení.


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 12:47