Agris.cz - agrární portál

Senát přijal zákon o ekologickém zemědělství i novelu o krmivech

29. 6. 2000 | ČTK

Senát prijal zákon o ekologickém zemedelství i novelu o krmivech

Pravidla ekologického zemedelství,výroby biopotravin i dovozní požadavky na bioprodukty a biopotraviny z jiných zemí vymezuje vládní návrh zákona, který dnes schválil Senát. Pro prijetí normy hlasovalo 47 z 54 prítomných senátoru. Následne Senát prijal i novelu zákona o krmivech. Obe normy nyní cekají na podpis prezidenta.

Všichni podnikatelé, kterí produkují, zpracovávají, dovážejí nebo uvádejí do obehu výrobky, které nesou oznacení ekologického zemedelství, budou podle zákona o ekologickém zemedelství podrízeni pravidelné kontrole. Norma rovnež stanoví pravidla pro oznacování bioproduktu a biopotravin slovy "eko", "bio" nebo zvláštními grafickými znaky. Na ekofarmách bude napríklad zakázáno trvale ustájit nekteré druhy zvírat v uzavrených prostorách bez prístupu na pastvu, krmit je násilím ci u zdravých zvírat používat stimulátory rustu. Nebude možné ani používat nekteré druhy hnojiv a prípravku ci pestovat nebo chovat geneticky modifikované organismy. Pokud se posledne jmenovaného ekologický podnikatel presto dopustí, muže mu resort zemedelství uložit pokutu až 50 000korun.

Podnikateli, který použije ekologické oznacení pro potravinu nesplnující požadavky, muže udelit pokutu až 1 000 000korun. Návrh dále upravuje proces registrace ekologických podnikatelu, jejich práva a povinnosti. V CR podle drívejších informací ekologicky hospodarí 473 subjektu na zhruba 111 000 hektarech pudy. Ekologické zemedelství se doposud opíralo jen o metodický pokyn. Nový zákon má zacít platit od 1. ledna 2001.

Senát schválil i novelu zákona o krmivech, která má priblížit ceskou legislativu evropské. Stanoví podmínky pro výrobu, dovoz a uvádení krmiv do obehu a upravuje také úrední dozor nad dodržováním stanovených podmínek. Novela se napríklad rozširuje o nové smernice EU doplnující požadavky na výrobu a distribuci krmiv, zejména s ohledem na nekteré rizikové doplnkové látky a krmiva a na prítomnost nežádoucích látek v krmivech. Cílem techto úprav je predevším ochrana potravinového retezce.


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 13:32