Agris.cz - agrární portál

EU hrozí stížnost u WTO proti zemědělským subvencím

29. 6. 2000 | ČTK

EU hrozí stížnost u WTO proti zemedelským subvencím

Obchodní vyjednavaci Cairnské skupiny velkých zemedelských vývozcu varovali Evropskou unii, že pokud v dohledné dobe neprikrocí k rušení subvencí na vývoz zemedelské produkce, bude jí hrozit stížnost u Svetové obchodní organizace (WTO).

"Evropa je v této otázce v podstate izolována," vyhlásil na tiskové konferenci v Ženeve pred zasedáním, kde by mela být oficiálne zahájena jednání o nové dohode o zemedelském obchode, australský vyslanec Geoffrey Raby. Raby spolu s argentinským vyjednavacem Hectorem Rogeliem Torresem naznacil, že 18clenná Cairnská skupina, která je koalici rozvinutých a rozvojových zemí, nebude souhlasit s prodloužením"mírové klauzule" u zemedelského obchodu pro EU, pokud Brusel do vypršení dohody na konci roku 2003 neprikrocí k radikálním zmenám.

"O konci mírové klauzule nebude možné vyjednávat. Všechno to koncí 31. prosince 2003 a pokud nedojde ke zmene, bude mít EU velký problém," řekl Raby. Torres dodal, že Argentina pripravuje proti EU stížnost, kterou by podala u WTO hned na pocátku roku 2004, a naznacila, že jiné stížnosti budou možná podány ješte pred tímto datem."Vývozní subvence jsou velmi nekalým prostredkem ochrany proti vývozum z rozvojových zemí," řekl Torres.

EU zverejnila svuj vlastní pozicní dokument pro jednání o dalším otevrení svetového zemedelského obchodu. Brusel dal najevo, že hodlá zachovat prímé platby pro farmáre, které vetšina ostatních zemí pokládá za deformování svetového obchodu. EU také hodlá prosadit do pravidel WTO takzvaný princip predbežné opatrnosti, na jehož základe muže být zakázán jakýkoliv dovoz, který by mohl mít nebezpecné dopady na životní prostredí a živé organismy. USA spolu s rozvojovými zememi pokládají tento princip za zásterku pro ochranu pred konkurencí levnejších zahranicních producentu.

Koalice 11 rozvojových zemí predložila dokument, kde jsou EU a USA obvinovány z vytvárení nových bariér vuci zemedelskému dovozu z chudých zemí. Deje se tak navzdory tomu, že dohoda z Maroka z roku 1994 mela dát nový impuls pro zvyšování vývozu z rozvojových zemí. Tato dohoda však v podstate dala možnost bohatým zemím využívat zvláštních zvýhodnení, která mela být spíše poskytnuta chudým, uvádí se ve vyhlášení zemí od Pákistánu a Srí Lanky pres Kenu a Zimbabwe po Kubu. Cairnská skupina privítala návrh USA, který dává jednání o zemedelském obchode novou dynamiku. Americký plán mírí na vývozní subvence EU, avšak predkládá též návrhy výrazných zmen u svých vlastních programu podpory farmárum. Cairnská skupina bude usilovat o zrušení 50 procent vývozních subvencí do jednoho roku po roce 2004 a zrušení zbytku subvencí "v co nejkratší dobe", řekl australský vyjednavac.


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 13:19