Agris.cz - agrární portál

Smlouva Chvalovského s KB je průhledná a právně v pořádku

28. 6. 2000 | ČTK

Veškeré záležitosti spojené se smlouvou mezi firmou Františka Chvalovského Satrapa a Komerční bankou (KB) jsou průhledné a z právního hlediska v pořádku. Dnes to řekl mediální zástupce Chvalovského Jaroslav Kolář s tím, že údaje uváděné KB jsou nepřesné a celá záležitost je řešena.

Představenstvo KB v úterý rozhodlo, že bude vymáhat soudní cestou náhradu škody po skupině spojené s Českou agrární společností (ČAS) a firmou Satrapa. Sám Chvalovský dnes odpoledne sdělil, že vedení společnosti se zásadně distancuje od termínu "tunelování", protože ke zpoždění ve splátkách došlo vinou nepříznivého ekonomického vývoje, přičemž společnost je připravena v tomto směru podat na vyžádání potřebné vysvětlení. "Společnost vynakládá nadále veškeré dosažitelné úsilí s cílem pohledávky Komerční banky k firmě ČAS s.r.o. co nejdříve vyřešit," uvedl dále Chvalovský. S tím, že některá připravovaná jednání byla v minulých dnech zkomplikována, avšak firma ČAS"intenzívně pokračuje v dalších jednáních tak, aby se ekonomická situace společnosti ve vztahu ke KB co nejdříve stabilizovala."

Mluvčí banky Marie Růžičková sdělila, že závazky této skupiny vůči KB přesahují 2,4 miliardy korun. Sám podnikatel Chvalovský dříve řekl, že dluží KB asi 0,5 miliardy korun. "V době, kdy se k tomu Chvalovský vyjadřoval, dlužil KB půl miliardy korun," uvedl Kolář. Není co nového dodat, protože nyní je na KB, jak bude postupovat, dodal. Banka minulý týden oznámila, že bude požadovat v občansko-právním řízení náhradu škody na minulých členech představenstva KB kvůli případu rakouské firmy B.C.L. Trading. Operace s rakouskou společností B.C.L. výrazně ovlivnila loňské hospodaření KB, protože banka byla nucena na tento případ vytvořit rezervy ve výši 8,4 miliardy korun. Souběžně s občansko-právním řízením, které chce KB zahájit, probíhá trestní řízení. K oběma krokům se banka odhodlala po prostudování forenzního auditu a na základě doporučení právníků.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 20:54