Agris.cz - agrární portál

Plzeňský Prazdroj, Radegast a Velké Popovice fúzují

28. 6. 2000 | ČTK

Plzeňský Prazdroj, Pivovar Radegasta Pivovar Velké Popovice by po pátečních valných hromadách všech tří společností ve Velkých Popovicích měly začít působit pod společným obchodním jménem a.s. Plzeňský Prazdroj. Kromě hlavního bodu jednání, kterým je schvalování projektu sloučení, se budou schvalovat také účetní závěrky, návrhy na rozdělení zisku za rok 1999, ocenění majetku a závazků a personální změny ve statutárních orgánech.

V případě Pivovaru Velké Popovice a Pivovaru Radegast se rozhodne o zrušení společností bez likvidace. V čele vzniklého gigantu, jehož základní jmění bude po sloučení činit 1,962 miliardy Kč, by měl stanout Tony van Kralingen z jihoafrické pivovarnické skupiny South African Breweries (SAB). SAB, která je od října loňského roku majitelem Plzeňského Prazdroje a Radegastu, je třetí největší pivovarnickou skupinou na světě.

Nákupem většinového podílu obou pivovarů, jejichž spojení prosadila investiční banka Nomura, byla snaha SAB o ovládnutí jedenáctého největšího pivovaru v Evropě s celosvětovým portfoliem značek a s ročním prodejem kolem osmi milionů hektolitrů piva.

Prodejem pivovarů s pokrytím přesahujícím 40 procent trhu ČR skončila dvouletá anabáze Nomury v českém pivovarnictví. Japonským finančníkům se podařilo Prazdroj a Radegast úspěšně spojit a připravit k prodeji silnému zájemci navzdory dlouhodobým námitkám o porušování hospodářské soutěže. Spekulace o chystané fúzi Prazdroje a Radegastu se poprvé objevily v září 1997 s tím, že za akcí stojí Investiční a Poštovní banka (IPB), respektive její budoucí strategický partner Nomura. IPB v té době vlastnila podstatné balíky akcií v obou společnostech. Páteří projektu fúze, který dostal název České pivo, byly pivovary Prazdroj a Gambrinus v Plzni a pivovar Radegast v Nošovicích. Celá transakce vyvolala nejen nebývalou vlnu mediálního zájmu o české pivovarnictví, ale především silný odpor ze strany konkurence. Kritici se obávali cenového diktátu zamýšleného kolosu, jehož důsledkem mohla být likvidace malých výrobců. Největším odpůrcem plánovaného spojení byla britská skupina Bass (akcionář Pražských pivovarů), která argumentovala obavou z dominantního postavení nové skupiny na českém trhu. Britové rovněž tvrdili, že Nomuře jde pouze o krátkodobý finanční zisk na úkor spotřebitelů piva. České pivovary prý sloučí a poté výhodně prodá do zahraničí. Naopak podle šéfů Prazdroje a Radegastu byla fúze reakcí na sílící konkurenci s cílem podpořit export a získat na zahraničních trzích postavení odpovídající tradici českého piva. Bass i Český svaz malých nezávislých pivovarů podaly nezávisle na sobě stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rovněž IPB požádala antimonopolní úřad o posouzení fúze. ÚOHS v prosinci 1997 spojení nejdříve nepovolil. V červnu následujícího roku však původní rozhodnutí zrušil a věc vrátil správnímu orgánu k dalšímu projednání. V novém prvostupňovém rozhodnutí ze srpna 1998 pak ÚOHS fúzi pivovarů opět zamítl. Účastníkům řízení toto rozhodnutí zároveň nařídilo odprodat do šesti měsíců majoritní balík akcií jednoho z pivovarů. Zástupci Nomury žádost o zahájení správního řízení v listopadu 1998 stáhli. V lednu loňského roku pak ÚOHS pravomocným rozhodnutím správní řízení zastavil. V polovině března 1999 označil nakonec ÚOHS spojení Prazdroje a Radegastu za právoplatné. Poté, co v prosinci 1999 schválil ÚOHS ještě spojení SAB a Plzeňského Prazdroje, posílil jeden z předních světových pivovarnických a nápojových koncernů výrazně své zájmy v Evropě.

Plzeňský Prazdroj, producent světoznámého ležáku Pilsner Urquell, zvýšil za loňský rok čistý zisk více než 2,5krát na 494 milionů Kč z předloňských 181 milionů Kč. Vedoucí pozici na českém trhu si loni udrželo pivo Gambrinus s prodejem 3,421 milionu hektolitrů a mírným nárůstem o desetinu procenta. Hospodaření Pivovaru Velké Popovice (Velkopopovický Kozel) skončilo v loňském roce ziskem 90,924 milionu Kč proti předloňské ztrátě 114,828 milionu Kč. Pivovar Radegast loni vykázal auditovanou ztrátu 105,482 milionu Kč, když v roce 1998 její výše činila 253,811 milionu Kč. Klíčovým akcionářem Radegastu je Plzeňský Prazdroj, jež vlastní 95,88 procenta akcií. Radegast pak disponuje v Pivovaru Velké Popovice 85,04 procenta akcií. Výstav největší české pivovarnické skupiny v čele s Prazdrojem, včetně pivovarů Radegast a Velké Popovice, loni dosáhl téměř 7,703 milionu hektolitrů. Pražské pivovary, jež jsou druhou největší českou pivovarnickou skupinou, měly v loňském roce výstav 2,333 milionu hektolitrů.

ČTK 28. 6. 2000-06-28


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 21:42