Agris.cz - agrární portál

Životní prostředí nezbrzdí podle studie rozšíření EU

28. 6. 2000 | ČTK

Životní prostredí nezbrzdí podle studie rozšírení EU

Východní rozšírení bude mít pozitivní dopad na životní prostredí nejen v nových clenských zemích, ale na celém kontinentu. Proto bude dobre, když k nemu dojde co nejrychleji, soudí autori zprávy nazvané Životní prostredí a rozšírení EU, kterou v Bruselu zverejnilo nezávislé Stredisko pro výzkum evropské politiky (CEPS).

"Poselstvím zprávy je, že pristoupení vylepší situaci životního prostredí v kandidátských zemích. Dojde k tomu podstatne rychleji, než kdyby se unie nerozširovala a tyto zeme to nemusely delat," prohlásil komisar Günter Verheugen, který spolu s komisarkou pro životní prostredí Margot Wallströmovou v Bruselu dokument prevzal. Vyložil, že komise bude naléhat, aby uchazeci v každém prípade do okamžiku vstupu prevzali veškerou legislativu EU v této oblasti.

Pro splnení norem a standardu, které vyžadují vysoké investice, však EU pocítá s priznáním prechodných období, která by ovšem nemela být dlouhá. Komise pred casem odhadla tyto investice na 120 miliard eur a CEPS považuje tento výpocet za realistický, možná i nadnesený. Verheugen zase predpovedel, že by aplikace všech norem EU mohla10 kandidátských zemí stát nakonec i víc.

Autori zprávy se však hlavne domnívají, že zdaleka ne všechny tyto prostredky musejí být poskytnuty z verejných penez. Znacnou cást zajistí sami podnikatelé, kterí už nyní musejí respektovat predpisy EU a zavádet cisté technologie. Hodne lze také spoléhat na výhodné pujcky od mezinárodních financních institucí. Podnetem k jejich získání by mely být omezené granty z programu ISPA, jež by mely být používány spíše k príprave kvalitních projektu než k prímému investování.

CEPS Praze a dalším doporucuje, aby zdražily energie, vodu i poplatky za nakládání s odpady. Tím by se snížila jejich spotreba, omezilo stále ješte casté plýtvání a navrch by se získaly nezbytné finance pro investice. Odmítá také castý argument, že prechodné nedodržování ekologických norem zvýhodní podnikatele na východe. Výjimky se totiž budou týkat prevážne cisticek odpadních vod v obcích a zpracování komunálního odpadu, mnohem méne prumyslových zplodin.Nehlede na to, že samy výrobky budou muset odpovídat všem standardum.

"Nižší standardy v sociální, pracovní oblasti, v životním prostredí neprinášejí kandidátským zemím žádnou výhodu,"upozornil komisar Verheugen. Pripomnel, že "vzájemný obchod je nadále nevyvážený, jednoznacne ve prospech EU". CEPS mimo jiné nabádá EU a budoucí clenské státy, aby rychle zavedly a úzkostlive aplikovaly smernice EU týkající se ochran prírody. Díky slabému stupni rozvoje si vstupující zeme zachovaly veliké prírodní dedictví nepoškozené zatím intenzívním zemedelstvím a masovou turistikou. Jeho zachování a ochrana "má obrovský význam pro evropské dedictví". Na príprave zprávy se podílelo pet desítek vedcu, úredníku evropských institucí i zástupcu podniku. Práci rídili Tom Garveya Walfgang Hager, bývalí vysocí úredníci Evropské komise.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 10:58