Agris.cz - agrární portál

Steiner: MF nahrazuje kolkováním neschopnost uhlídat daně

20. 6. 2000 | ČTK

Kolkování lihovin, které minulou středu schválila vláda jako součást novely zákona o spotřebních daních, je podle prezidenta Unie výrobců lihovin ČR Vladimíra Steinera neefektivním opatřením. Ministerstvo financí (MF) jím údajně nahrazuje svou neschopnost uhlídat výběr daní, přičemž opatření nezabrání výrobě alkoholu načerno a tím ani daňovým únikům.

Vládní návrh na stanovení povinnosti označovat lihoviny kontrolními páskami neboli kolky ještě musí schválit Poslanecká sněmovna. Ta již loni podobnou úpravu odmítla. Kolky stvrzují pravost alkoholu, ale neváže se k nim přímo zaplacení daně. Aplikace kontrolních pásků se každopádně projeví zvýšením cen lihovin, uvedl Steiner. Do cen se prý promítnou ceny vlastních pásků, amortizace nákladného etiketovacího zařízení a vyšší mzdové náklady s ohledem na vysokou pracnost.

Evropská unie (EU)odhaduje u velkých výrobců nárůst nákladů na stáčení o deset procent, u malých výrobců až o 50 procent. Opatření bude navíc podle Steinera administrativně náročné. Dalším negativem kolků je podle Steinera to, že EU je vnímá jako netarifní bariéru, která brání rozvoji mezinárodního obchodu. Při hodnocení připravenosti ČR na vstup do EU proto může být kolkování použito jako příklad ochranářského opatření. V rámci patnáctičlenné EU využívají kolkování Itálie, Španělsko, Portugalsko a Dánsko.

Také zkušenosti zemí CEFTA s aplikací kolků ukázaly jejich neúčinnost, tvrdí Unie výrobců lihovin ČR. Jako účinnější opatření proti nelegálnímu dovozu lihu navrhuje Steiner kontrolu veškerých dovážených zásilek a zároveň kontrolu dovozu lihu označeného takovou položkou celního sazebníku, která nepodléhá spotřební dani. Dalším opatřením by měla být změna živnostenského zákona, která by například zakázala stánkový prodej lihovin a vytvořila statut koncesovaného prodeje.


Zdroj: ČTK, 20. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 20:54